Рекорден брой нови наркотици регистрирани в Европа през 2009 г.

Двайсет и четири нови вида наркотици са били регистрирани през 2009 г. от Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите и Европол рекордно голям брой според публикувания в петък доклад на двете организации, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според доклада 24 нови психоактивни вещества са станали официално известни за първи път на двете агенции през 2009 г. Това е най-големият брой вещества, за които агенциите са получили сигнали за една година и двойно повече, отколкото обявените през 2008 г. (13), гласи съвместно комюнике на Европол и центъра.

Всички нови наркотици са синтетични, а два от тях имат медицински свойства.

Сред новоразработените през 2009 г. наркотици има продукти на базата на билки, които могат да се пушат, синтетичните канабиноиди и все по-популярните синтетичните катинони.

Девет синтетични канабиноида, които принадлежат към четири химически групи и четири синтетични катинона, близки до амфетамините, са включени в системата за ранно предупреждение на ЕС за нови психоактивни вещества.

В края на 2009 г. увеличаващите се показатели за използването и наличието на синтетичния катинон "мефедрон", накараха Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите и Европол да започнат официално да събират данни, свързани с веществото.

Споделяне

Още от България