Рекорден брой нови случаи на коронавирус в Австралия

Нова Зеландия ще ваксинира и непълнолетни между 12 и 18 години

Рекорден брой нови случаи на коронавирус в Австралия

Австралия съобщи, че през последното денонощие е регистрирала рекорден брой нови случаи на коронавирус - 754, предаде ДПА.

Новозаразените само в щата Нов Южен Уелс са 681.

Премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян съобщи още, че е починал още един човек с Covid-19, с което броят на смъртните случаи в щата от началото на пандемията е достигнал 117.

Въведеният неотдавна в Нов Южен Уелс локдаун ще бъде удължен поне до 28 август, по подобие на аналогичната мярка, наложена в щатската столица Сидни.

Береджиклян посочи, че вчера в Нов Южен Уелс са били поставени 110 000 дози ваксини - нещо, което тя определи като "феноменален резултат".

53 процента от жителите на щата вече са получили поне една доза ваксина срещу коронавирус, а 28 на сто са напълно ваксинирани.

Австралия постигна успехи в борбата срещу коронавируса поради изключително строгите мерки, които предприе, включително затварянето на границите.

Голяма част от 25-милионното население на страната обаче сега е в локдаун заради разпространението на варианта "Делта" и бавния напредък на ваксинационната кампания.

От началото на пандемията в Австралия, с население от 25 милиона души, са потвърдени над 40 700 случая на коронавирус. Починалите са 972 души.

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн обяви, че властите са одобрили използването на ваксината срещу Covid-19 на американската компания "Пфайзер" (Pfizer) при непълнолетни от 12- до 18-годишна възраст, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато страната се бори с ново огнище на коронавирус.

Разширяването на обхвата на ваксинационната кампания е безопасно и правилно, посочи Ардърн.

Нова Зеландия влезе в локдаун във вторник след откриването на първия от близо половин година случай на предаване на коронавируса в страната.

Броят на заразените в новото огнище достигна 21, като 11 от случаите са регистрирани през последното денонощие, отбелязва ДПА.

От началото на пандемията в Нова Зеландия, с население от 4.9 милиона души, са потвърдени около 2580 случая на коронавирус. Починалите са 26.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?