Рекорден брой пътници през август през летище "София"

Рекорден брой пътници през август през летище "София"

Рекорден брой пътници са преминали през терминалите на летище "София" през август – 418 846 души. Това е ръст от 11% на пасажерите на годишна база, отчетоха от държавното дружество.

Традиционно август е най-натоварен за аеропорта, но тази година пътникопотокът през двата терминала достигна най-високото си ниво, похвалиха се от летището.

Над 14 300 пасажери са пътували по новите пет директни линии, които бяха открити в края на юли – до Женева, Неапол, Кьолн, Мюнхен (Меминген), Бари.

Общо пътникопотокът на терминал 1 се е увеличил с 25% през август и е достигнал над 152 хил. обслужени пътници, а преминалите през терминал 2 са 263 хил. пътници, което е ръст от 2.6 на сто.

Увеличение е отчетено както при пътуващите по международни линии (9.6%), така и по вътрешни редовни полети (4.8%).

Броят на транзитно преминалите пътници през летище "София" е 372, а туристическите чартъри имат ръст от 38 на сто.

Има нарастване и на обслужените самолети – с 9% спрямо август 2014 г. до 4233. 77% от тях са полети по международни дестинации, а 7% - по вътрешни линии.

Лятото е сезонът на т.нар. "малка авиация” - леки самолети, използвани за бизнес и частни полети. И по този показател се отчита увеличение от 23% спрямо предходната година.

Отчита се и съществен ръст на общия карго тонаж. Той достига 16% на съпоставима годишна база. Обработените товари и поща са 1434 тона, като 8.5 т са преминали транзитно. Увеличението се дължи на по-големите обеми, превозени с товарни самолети (+30%). По редовните пътнически линии обаче има лек спад.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?