Рекорден брой секции в чужбина, но по-малко заявления за гласуване

Сн. БГНЕС

Рекорден брой секции ще бъдат разкрити за предстоящите на 11 юли парламентарни избори. Очакванията са те да са между 800 и 850, което е почти два пъти повече от разкритите през април 464 секции, съобщиха в понеделник от МВнР.

С последните промени в Изборния кодекс паднаха ограниченията за разкриване на секции зад граница. Досега имаше лимит от до 35 места за гласуване в страни извън ЕС, който вече не е в сила. Освен това бе върнат режимът за разкриване на секции в чужбина, който важеше преди 2016 година. Така отново ако през последните 5 години в някое населено място е имало секция, в която са гласували повече от 100 избиратели, там автоматично се образува нова секция.

Места за гласуване се разкриват и там, където има подадени повече от 40 заявления за гласуване.

Калин Анастасов от работната група "Избори" към МВнР посочи, че автоматично вече има отворени 568 секции при 95 автоматично отворени на изборите през април.

В момента изпълнилите условието секции, минали над 40 подадени заявления, заедно с автоматично отворените вече са близо 740.

В Обединеното кралство засега се очаква сънародниците ни да гласуват в почти 130 секции, докато през април секциите там бяха 35. Най-големият брой секции, които сме имали, през 2017 г. е 58. Само в Лондон прогнозите са за около 50 секции.

В Германия при 69 секции през април сега се очаква да се гласува в над 105 секции, в Гърция от 20 секции през април, вероятно ще се гласува в 29 или повече. От МВнР приканиха българските граждани, които са решили да почиват в Гърция, да следят страницата на МВнР и задграничните представителства и активно да се регистрират там, където има секции.

В Испания от 53 през април секциите вече са 65, в САЩ от 35 през април засега се очертават 53, а в Турция в момента има подадени заявления за около 105-110 секции.

В Турция при рекордни 136 секции към момента броят на секциите е 110.

В същото време по-малък брой заявления за гласуване в чужбина са подадени към този момент в сравнение с изборите през април. 37 хиляди наши сънародници зад граница са подали заявления, а на вота преди два месеца общият им брой е бил 80 хиляди. По-малкото заявления обаче са очаквани заради големия брой автоматично разкрити секции.

Калин Анастасов, зам.-председател на работна група "Избори" към Министерството на външните работи, коментира, че може да се получи "ситуация, в която с два пъти повече секции да не се достигнат резултатите от изборите през април".

"Може би за такава хипотеза единственото обяснение към днешна дата е отпускарският сезон през месец юли", каза той.

На тези избори и в чужбина в секциите с над 300 избиратели ще се гласува с машина. От МВнР посочиха, че зад граница не може да се направят експерименти с цел да се установи колко най-много хора могат да гласуват с едно устройство. През 2017 г. секциите в чужбина с над 550 гласували са били 65, а през април тази година - 117.

Според МВнР оптималният брой избиратели, които могат да гласуват с една машина, без това да създава напрежение или предпоставки за невъзможност да се упражни право на глас, е между 400 и 450.

Така че очакваме ЦИК да разгледа възможността за поставяне на втора машина в секции, където се очаква прогнозно да гласуват над 400 човека, отбеляза Анастасов.

Заради големия брой секции обаче ще са необходими и повече членове на секционни комисии зад граница. Към днешна дата са необходими около 4500 души за около 740 секции, като тези числа растат. Имаме изключителни проблеми по окомплектоването на 60-70 секции. От опит знаем, че партиите нямат капацитета да запълнят всички места в секционните избирателни комисии, затова имаме готовност да командироваме около 350-400 души от България, а нашите задгранични представителства са в постоянен контакт с българските общности, от които разчитаме да се попълнят останалите места, посочи Калин Анастасов.

От думите му се разбра, че все още има неясноти около логистиката по доставяне на изборните книжа и техническите средства за машинното гласуване.

"Все още очакваме от ЦИК да бъде уточнен броят на хартиените бюлетини, с които трябва да разполага всяка секционна комисия, очакваме да получим уточняване и на някои процедури - в кой момент ще се премине от машинно към хартиено гласуване, ако има форсмажорни обстоятелства, и по какъв алгоритъм. Забавяне или спиране над 30 минути би създало огромно напрежение, предупредиха от работната група. Интересуваме се и от техническата поддръжка на машините в деня на вота, все още очакваме ЦИК да излезе с указания по този въпрос", добави Анастасов.

Той обърна внимание и на затрудненията при намирането на помещения, отговарящи на здравните протоколи, тъй като юли е активен туристически месец и време за отпуск, а и много от помещенията, в които досега са се провеждали избори, са затворени или преместени. Това е едно предизвикателство, но съвместно с българските общности нашите задгранични представителства полагат всички усилия, посочи той.

По изчисления на МВнР вотът зад граница ще струва повече от 7 млн. лева. 

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?