Рекорден брой цивилни жертви в Афганистан през първата половина на годината

Рекорден брой цивилни жертви в Афганистан през първата половина на годината

Рекорден брой цивилни жертви е отчетен в Афганистан през първите шест месеца на годината въпреки тридневното примирие през юни, съобщи ООН, цитирана от Франс прес.

С 1692 убити мирни жители - половината от тях при атентати на джихадистката групировка "Ислямска държава" - първото шестмесечие на годината се очертава като най-кръвопролитния период, откакто преди 10 години ООН започна да брои цивилните жертви на конфликта.

Данните за убитите показват увеличение с 1 процент спрямо същия период на миналата година, посочва Асошиейтед прес. Ранените през първата половина на 2018 г. са 3430.

Убитите и ранените сред населението от 1 януари до 30 юни са общо 5122, което е с 3 процента по-малко, отколкото пред първите шест месеца на 2017 г., уточнява Мисията на ООН за съдействие на Афганистан.

Най-силно засегнати от насилието са столицата Кабул и източната провинция Нангархар - включително по време на примирието, към което ИД не се присъедини.

Четирийсет на сто от цивилните са убити от талибаните, при все че те спазиха спирането на огъня от 15 до 17 юни, договорено с правителството.

Най-много са убитите и ранените при самоубийствените атентати и нападенията (атаки на камикадзета, последвани от нахлуване в избраните обекти и престрелки). Сухопътните сражения са втората причина за многото жертви и ранени сред цивилните, като делът им е намалял с 18 на сто през посочения период.

Увеличената интензивност на въздушните операции е довела до значително нарастване (с 52 процента) в броя на цивилните жертви при удари от въздуха в сравнение със същия период от миналата година - 149 убити и 2044 ранени.

Над половината жертви (52 на сто) вероятно са убити от афганистански сили, а 45 процента - от американски самолети, единствените, използвани при операции на западната коалиция, допълва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?