Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Рекорден брой заразени с Covid-19 за денонощие – 104 нови случая (обновена)

Борисов: На границата на разумния риск сме; Кунчев: Вирусът намалява своята инфекциозност, по-опасно беше през април

30 коментара
Рекорден брой заразени с Covid-19 за денонощие – 104 нови случая (обновена)

Рекорден брой от 104 новозаразени с коронавирус бяха отчетени за изминалото денонощие, като 60% от тях се дължат на няколкото големи активни огнища в момента - в Доспат, Стара Загора и Сливен. Заради наличието на няколко големи огнища и проследяването на голям брой контактни лица са направени и голям брой тестове – 2308 проби за денонощие.

За първи път у нас от началото на епидемията броят на новите случаи надхвърли 100. Предишният рекорд беше по време на пика през април, когато бяха отчетени 90 новозаразени за денонощие. Разликата е, че тогава имаше повече тежко болни и хора в болница, докато в момента голяма част от случаите протичат леко. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни в четвъртък, че това се дължи на факта, че вирусът намалява своята инфекциозност.

Борисов: На границата на разумния риск сме

Премиерът Бойко Борисов също коментира, че вирусът вече не е "толкова свиреп", но призова хората да са разумни.

"Мисля, че се движим на границата на разумния риск. Ако продължим да спазваме дистанция, дисциплина и съответно дезинфекция, а и внимаваме, защото е ясно, че нито вирусът си е заминал, нито епидемията е минала, нито можем да кажем, че сме спокойни. А и никога не сме го казвали. Умоляваме хората да не си мислят, че това е приключило. Да, радостното е, че не е толкова свиреп в момента вирусът, много хора го прекарват сравнително леко, оздравяват, оздравелите ни са много повече, но да пазим възрастните хора и хората със съпътстващи тежки заболявания. И всички трябва да го правим. И възрастните, и по-възрастните или болни, с тежки заболявания хора“, коментира премиерът във Варна.

Кунчев: Вирусът намалява своята инфекциозност, по-опасно беше през април 

“Вирусът намалява своята инфекциозност. Все по-често намираме положителни, а не толкова хора с клиника, още по-малко хора с тежка клиника. Това е добре, но пречи за предприемането на мерки, защото прикрива разпространението“, каза Кунчев пред БНР.

“Много по-опасна беше ситуацията през април. Сега, когато случаите са концентрирани на четири- пет места, ние можем бързо да се намесим“, допълни той.

По думите му в края на април ситуацията е била на ръба на т.нар. дифузно разпространение, когато случаите се регистрират равномерно на много места и нейното овладяване е по-трудно. 

Той каза, че има семейни огнища с един положителен, който не заразява никого дълго време, но има и "супер разпрсъсквачи", които заразяват по 50-60 души, когато попадат в колектив.

"Този феномен го има и явно може да обясни клъстерното разспространение у нас", каза доц. Кунчев.

Преди време премиерът и Националния оперативен щаб казаха, че три дни с над 100 случая ще са индикация за затягане на мерките. В четвъртък Кунчев каза, че решенията ще зависят от броя на новозаразените, но ако усилията се съсредоточат в тези 5-6 най-активни огнища, те могат да бъдат овладени бързо.

По думите му се прави всичко възможно да не се предприемат крайни мерки в селищата, където има огнища, но ако се наложи, може и да се стигне и до такива.

Според Кунчев обаче огнищата ще започнат да затихват. "Не очаквам взривоподобно увеличение. Ще започнат да затихват огнищата", каза Кунчев.

Огнищата: Доспат, Стара Загора, Нова Загора, Шумен

Най- голямото действащо огнище в момента е в Доспат, където са регистрирани общо 95 заразени с коронавирус. Огнището там е свързано с цех за производство на играчки, където работят хора и от съседни общини, включително и Сърница. Всички новозаразени в Доспат са поставени под 28-дневна карантина и сред тях няма никой в тежко състояние.

В Доспат тестове за Covid-19 ще се правят вече само при проявени симптоми, контактните лица и от втори ред вече са установени, обясниха от общинския кризисен щаб.

В Пазарджишко от снощи със зараза са установени две жени от село Ветрен дол, едната от които е хоспитализирана. От района на Сърница няма нови случаи.

В Сърница вчера са взети 23 проби на контактни лица, чиито резултати се очакват по-късно днес.

104 нови случая, няма починали

За последното денонощие за новия коронавирус са изследвани 2308 проби, като 104 от тях са дали положителен резултат. Разпределението по области според настоящ адрес на заразените е както следва: Благоевград - 2; Велико Търново - 1; Кърджали - 1;

Пазарджик - 2; Перник - 1; Плевен - 4; Разград - 3; Сливен - 8; Смолян - 41; София област - 4; София град - 19; Стара Загора - 15; Хасково - 1; Шумен – 2.

Най-много от новите случаи идват от трите огнища в Доспат, Стара Загора и Нова Загора, както и София, където обаче няма конкретно огнище, а става въпрос за отделни случаи.

Общият брой на регистрираните у нас случаи на коронавирус са 2993. Активните случаи са 1162. 1664 са излекуваните като, 41 са новоизлекуваните през последното денонощие. 

Пациентите в болница са 187. 17 от тях се намират в интензивни структури.

Заразените медици са 306, като за изминалото денонощие има 4 нови случая, от които лекар и санитар от София и двама санитари от Плевен и от Сливен.

През последното денонощие в България няма починали.

Друго голямо огнище се заформя около две предприятия в Стара Загора, едното от които пък е свързано със заболели работници от Нова Загора, за които стана ясно преди ден. 

Двете засегнати предприятия са птицекомбината "Градус" и текстилната фирма "Наталия". Сред потвърдените случаи е съпругът на 55-годишната работничка от "Градус“, който е работил като огняр в другото предприятие "Наталия".

В “Градус“ има 23 положителни проби сред изследвани 427 души персонал към четвъртък следобед, съобщиха от предприятието. Двама от тях са настанени в болница, а 21 са карантинирани.

Производственият процес продължава при изключително високи мерки за дезинфекция и контрол спрямо предписанията на Световната здравна организация, Организацията на ООН по прехрана и земеделия (FAO) и Световната агенция за хранителни стандарти (FSA), обясниха от "Градус". По собствена инициатива фирмата продължава да провежда тестове във всички свои предприятия. Всички 1730 души, работещи във фирмата се изследват както с бързи, така и с PCR тестове, като компанията изцяло поема разходите за изследванията.

Главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев похвали ръководствата на двете фирми, които са взели нужните мерки за дезинфекция и засега няма да се затваря цял завод, а само линията, където е хванат вирусът.

"Няма основание да се спира цяло предприятие, ако не излязат много нови проби", заяви Кунчев.

В общинската болница в Нова Загора тече втора дезинфекция, след като в нея беше открит и медицински персонал с коронавирус. Общо болните в града са 11.

"Всички служители на лечебното заведение са тествани. Вчера взехме 88 проби, днес сутринта на останалите служители. Очакваме резултати в късния следобед", обяви д-р Станка Иванова, управител на МБАЛ "Св. Петка Българска".

Състоянието на настанените инфектирани е стабилно. Епидемичното проучване в Нова Загора продължава. 

От 20 часа на 11 юни затварят шуменското село Изгрев, което е сред новите огнища на вируса от последните дни. Селото ще остане изолирано до 25 юни. Вече са 17 положителните проби за коронавирус в селото, като новите два случая са от тази сутрин. В късния следобед беше издадена заповед на РЗИ-Шумен след съгласуване с главния държавен инспектор за затваряне на селото.

Влизането и излизането ще става само по неотложни причини като пътуване за работа, посещение на лекар, завръщане на постоянен или настоящ адрес. Това ще се удостоверява със служебна бележка, която ще се показва на дежурните полицаи. Няма да бъдат спирани екипите, обслужващи жизненоважни сектори като водоснабдяване и електроснабдяване, линейки, както и колите, превозващи хранителни стоки. Носенето на маски става задължително. Няма да се допуска събирането на повече от двама души на обществени места. Забраняват се всякакъв вид тържества и пазари с изключение на тези за земеделска продукция.

Пренасянето на заразата в село Изгрев е станало от тържество в друго засегнато от коронавируса село – разградското Ясеновец, което се е състояло преди около седмица.

Кунчев отказва диспут с Мангъров и компания

Главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви, че няма да участва в диспут за коронавируса, предизвикан от инфекциониста доц. Атанас Мангъров, собственика на частна лаборатория д-р Георги Тодоров, бишвата депутатка от НДСВ Антония Първанова и други лекари. Те са обединени около тезата, че коронавирусът е обикновен вирус, а действията на щаба и взетите предпазни мерки досега погрешни и желаят да предизвикат дискусия по темата. Инициаторът на дискусията д-р Георги Тодоров води лична война с Кунчев във Фейсбук, където го обижда и обвинява в некомпетентност. В сряда те отправиха покана към Националния оперативен щаб за публична дискусия в БТА.

Доц. Кунчев коментира пред бТВ, че няма да участва и говори от свое име, но предполага, че и останалите членове на щаба няма да приемат предложението.

“Засега предпочитам да не влизам в подробности, няма какво да дебатирам с тези хора, в момента да водим научни дискусии - не е моментът, ще объркаме хората. Не бягам от такава дискусия, но няма аз да им осигурявам присъствие в медиите, защото видях, че една от основните им тези е, че сме имали достъп до всички медии, а пък те – не. Не съм PR на никого", обясни Кунчев.

Той заяви и че някои от хората са му пишели “гнусни есемеси, заплашителни и с ругатни“. "Няма какво да говоря и генерал Мутафчийски е получавал такива", добави главният държавен здравен инспектор.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #30
 2. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #29
 3. mediaman
  #28

  Тц, тц, тц, др.Борисов, язък! Изтървахме 1 място в Европа, Света и в Слънчевата система, защото по стар блъгарски обичай се ос.рахме баш накрая. Ноооо, затова са виновни - Радев,БСП, Божков, Христо Иванов, Лозан Панов,ЛиЛана, Иванчева, Огнян Стефанов и Биволъ - все отбор мръсницци. А, забравих и протестиращите срещу др.ГШВ. Дръж се , баце, докато официално загубиш изборите има още много да се нас.ираш. Неофициално си ги загубил отдавна....

 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #27
 5. Пеликан
  #26
  Отговор на коментар #24

  На всички ни е ясно къде се намира Сърница, къде се намира и селото в Шуменско и кое е преобладаващото вероизповедание там. Мисля че на МОЩ и на правителството тези неща са пределно ясни, но е желаят да излязат от т.н. "политически приемлив бон тон". Религиозните празници трябва да се уважават, но това не означава, че карантината може да бъде пренебрегната.

 6. Мица
  #25
  Отговор на коментар #21

  Тези огнища няма да СЕ изолират, трябва да ГИ изолират. Дано, дано!

 7. Мица
  #24
  Отговор на коментар #23

  Преди края на май, преди края на май ще да е! Инкубационен период, проява на признаци - 14 дни.

 8. Пеликан
  #23

  За периодът от 01.06. до 11.06.2020 заболелите са 480, което означава по близо по 44,64 на ден. В седмицата от 01.06. - 07.06.2020 заболелите са 198, което прави по 28,29 на ден, а от 08.06. - 11.06.2020 респективно 282 / 70,5. Подобни движения се наблюдават и през месеците април и май, които може да ги свържем като последствия с някои официални празници. Така най-вероятно е и за юни, като с обосновано предположение, може да приемем че се дължи и на ислямски празник в края на май.

 9. Мица
  #22

  Не можахме да се изчистим от вируса! Китай го направи с 0.02% заразени от населението. Ние чакаме групов имунитет (по съвета на Мангъров и Слави Трифонов) и 70% заразени. А някой във форума даже не разбират разликата между заразно и сърдечно-съдово заболяване. Другата седмица заразените ще бъдат 200, какво правиме тогава? Отиваме на море?

 10. join_alex
  #21

  Eee, какво се случва отново пак бе.. Дано тия огнища се изолират по някакъв начин.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.