Рекорден брой заразени за денонощие и петима починали с Covid-19

Пикът се дължи на шуменски села, лекувани от небрежен фелдшер, и ромските квартали в Кюстендил и Самоков

Рекорден брой заразени за денонощие и петима починали с Covid-19

Нов рекорд от 112 новозаразени с коронавирус за денонощие беше отчетен в сряда. Пикът се дължи на нови огнища в шуменски села, където принос към разпространението на заразата има местния фелдшер, както и ромските квартали на Кюстендил и Самоков. В област Шумен новите случаи са 27, в Кюстендил – 13, а в София област - 15. По-голям брой новозаразени отчита и Пазарждик – 10 души, като от местното РЗИ обясниха, че повечето са от града и има два случая на заразени от селата Щърково и Главиница. Сред новите болни в Пазарджик са лекар и двама санитари от  частната болница "Хигия". 

София допринася с 13 нови случя. Другите случаи са във Варна - 2; Видин - 2; Добрич - 1; Кърджали - 4; Плевен - 5; Пловдив - 2; Разград - 2; Сливен - 7; Смолян - 3; Стара Загора - 3; Ямбол – 3.

До този момент в България са потвърдени общо 3453 случая на коронавирус, като 1455 от тях са активни. Излекувани са 1817 души, като през последното денонощие оздравелите са 33 души.
Продължават да се увеличават хоспитализираните, като те са вече 267 души. Броят на хората в интензивни отделения е 13 души, което е значително по-малко спрямо предходния пик на заболяването през април, когато по около 40 души бяха на интензивно лечение.

Общо 326 са медицинските служители с коронавирусна инфекция. За изминалите 24 часа са установени 4 нови случая - на лекар, медицинска сестра, санитар и медицински служител.

Петима починали за денонощие

Петима души са починали през изминалото денонощие, с което общият им брой достигна 181 души. Починала е жена на жена на 63 г. с пневмония, за която няма информация за съпътстващи заболявания. Вторият случай е на починала жена на 70 г. с пневмония и хронично белодробно заболяване.

Третият починал е жена на 56 г. с пневмония и хронично белодробно заболяване. Четвъртата жертва е жена на 58 г. с онкологично и сърдечно заболяване. Петият починал е жена на 78 г. с пневмония, за която няма информация за съпътстващи заболявания.

Починал е и мъжът от "Кайт-къмпинг градина"

По-късно в сряда стана ясно, че е починал и 41-годишният софиянец от "Кайт-къмпинг градина", който бе приет преди седмица в бургаската областна болница.

От лечебното заведение обясниха, че от самото начало мъжът е бил в мното тежко състояние и не настъпило подобрение, въпреки че е поставен първо на кислородотерапия, а след това и интубиран.

Изписаха 36-годишна жена след 41-дневна интубация

От хасковската болница изписаха в сряда 36-годишна жена, която бе интубирана в продължение на 41 дни. Сега пациентката трябва да прекара и 14-дневна карантина в дома си.

Изписването ѝ от болницата става след няколко отрицателни теста за коронавирус и след задължителната домашна карантина тя ще бъде тествана отново.

Жената се е завърнала с полет от Нидерландия на 26 април и е диагностицирана с коронавирус у нас.

Небрежен фелдшер в основата на огнището в шуменски села

В основата на разпространяващата се зараза в шуменски села се оказа небрежен фелдшер, като самият той и жена му са напуснали шуменската болница, като са отказали лечение и са буйствали.

От община Каолиново са 26 от общо 27-те нови случаи на Covid-19 в Шуменска област, съобщи пред БНР кметът на община Каолиново Нида Ахмедов. Заболелите са от Каолиново и селата Тъкач, Наум, Климент, Сини вир и Средковец. Сред заразените има и деца. 
"Основното огнище се намира в село Тъкач. За съжаление, с безотговорното си поведение фелдшерът, който работи в село Тъкач, е заразил 35 души. Трима от заболелите са в болница, но състоянието им не е тежко", каза Ахмедов.

Кметът на Каолиново призовава хората, които са били в контакт с фелдшера, но не са били изследвани, да се обадят в администрацията, за да им бъде направен тест. Нида Ахмедов припомни, че фелдшерът и неговата съпруга бяха приети за лечение в шуменската болница през миналата седмица, но преди два дни напуснаха доброволно лечебното заведение и сега са поставени под карантина в дома си в село Климент.

8 от заразените са работници в "Каолин", единият е от Шумен. До момента тестове за коронавирус са направени на половината служители на фирмата, останалите също ще бъдат изследвани, каза още кметът на Каолиново Нида Ахмедов. Дружеството ще продължи да работи при спазване на противоепидемичните мерки, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Пред местни медии Ахмедов разказа, че екип на спешна помощ е транспортирал днес възрастен мъж от село Тъкач, който е с коронавирус и е контактен на фелдшера. Мъжът е с висока температура и задушаване.

Досега положителни проби за коронавирус са дали 44 души от Каолиново, като над 30 от тях са били контактни на фелдшера.

27-ият случай на Covid-19 в Шуменско е на пациент в Многопрофилната болница – Шумен, който е от община Велики Преслав.

Ситуацията в ромския квартал в Кюстендил остава усложнена

Усложнена е и обстановката в ромския квартал в Кюстендил, където вчера бяха въведени строги противоепидемични мерки. От новите 13 случая в област Кюстендил, 9 са от ромския квартал. Той ще остане блокиран от 10 до 22ч. в продължение на 14 дни.

На всички входове и изходи на ромския квартал ще има представители на полицията, които ще контролират достъпа. Освен КПП-та, жителите на квартала са длъжни да носят маски на открити и закрити обществени места и започва пълна дезинфекция.

Още вчера е започнало издирването на контактните лица и днес се очакват резултатите от взетите проби. По последни данни преди 2-3 дни от Англия са пристигнали синовете на един от заразените и те също са с положителни проби.

По-строги мерки и в ромския квартал на Самоков

Противоепидемични мерки бяха наложени и в 7-ми квартал в Самоков, след като от десетина дни в града има повишена заболеваемост, а за изминалото дененощие в София област бяха регистрирани 15 нови случая.

Със заповед на директора на РЗИ София-област се ограничава безцелното движение вътре и извън квартала. МВР ще осъществява 24 часов контрол за спазване на мерките. Жителите на квартала, които не са под карантина или заболели от коронавирус ще могат да ходят на работа, ще може да се излиза за пазаруване на храни и лекарства, както и с друга основателна причина. Няма да се изграждат КПП-та, ще се следи само за спазване на противоепидемичните мерки.

Противоепидемичните мерки влизат в сила от 0.00 часа на 18 юни и ще са в сила до 24 юни.

За жителите на квартала става задължително носенето на маски на открити и закрити обществени места. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус