Рекорден брой заявления за вота в чужбина на фона на законодателните рестрикции

Рекордно висок е броят на подадените заявления за гласуване на българи в чужбина. Това съобщи на брифинг в четвъртък говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Потвърдените заявления на страницата на ЦИК са 34 090, съобщи друг от говорителите на ЦИК - Александър Андреев. Най-много са подадени за Великобритания - 7106, за Турция - 6587, Германия – 3508, САЩ – 2933. Общият брой постъпили заявления от дипломатическите и консулските представителства са 3743, от тях са потвърдени 2193.

"Можем да очакваме една рекордна за президентски избори активност на българските избиратели. Другото любопитно нещо е, че западноевропейска страна като Великобритания е мястото, откъдето пристигат най-много заявления. Това също за първи път се случва", заяви Томов.

В други години около 2/3 от заявленията са идвали от Турция. Томов отбеляза, че обикновено гласуват няколко пъти повече от подалите заявления и той очаква все по-голям интерес към изборите от българите в чужбина.

Рекордната активност за подаване на заявления идва на фона на действащ от тези избори текст в закона, прокаран от Патриотичния фронт, според който секциите в една държава в чужбина не могат да бъдат повече от 35.

ЦИК очаква писмо от МВнР с данни за Великобритания, за да вземе решение как да процедира. Там има заявления за откриване на близо 60 секции, а закона не разписва ясни правила как те да бъдат сведени до максимално допустимия брой от 35.

На 15 октомври ЦИК ще вземе решение, с което да определи местата за избирателните секции в чужбина, както и броят им. На следващия ден МВнР трябва да е готово с избирателните списъци, които се правят на базата на заявленията.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори