Рекорден ръст, последван от нов спад на акциите на Уолстрийт

Търговията продължава да е силно изнервена

Снимка: Архив

Търговията на Уолстрийт регистрира силни колебания през последното денонощие. След рекордно поскъпване на акциите в сряда, в четвъртък последва спад, който изтри част от печалбите.

Зрелищно поскъпване на акциите беляза закриването на сесията на Уолстрийт в сряда, след резкия спад на борсовите индекси през последните дни и седмици на загуби за инвеститорите, съобщиха световните агенции.

Промишленият индекс Дау Джоунс нарасна с 1086 пункта или с близо 5 на сто до 22 878.36 пункта. Това е най-големия ръст на този борсов индекс за една сесия в историята, отбелязват ДПА и Асошиейтед прес.

Миналия понеделник, преди затварянето за коледните празници, Дау Джоунс рухна с 653.17 пункта или 2.9% поради опасенията на търговците на пазара във връзка с американско-китайските търговски противоречия, падането на цените на петрола и на фона на критиките на президента Доналд Тръмп срещу Управлението за федерален резерв.

В края на вчерашната сесия по-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500, който включва акциите на 500 най-големи компании на американския пазар, също демонстрира позитивна динамика. Той нарасна с 4.96 на сто или 116.6 пункта до 2467.70 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Насдак се повиши с цели 361.44 или 5.84 на сто до 6664.36 пункта.

Особено рязко - с 7 на сто - нараснаха акциите на компанията Епъл (Apple), с 6.83 на сто се качиха акциите на Майкрософт (Microsoft), с 6.42 на сто - на Гугъл (Google).

Коментирайки ситуацията на пазара, управляващият инвестиционната компания Форт Пит Капитал груп (Fort Pitt Capital Group) Ким Форест заяви пред агенция Блумбърг, че една от причините за толкова успешния борсов ден е в това, че участниците в търговията са престанали да се опасяват относно уволняването на управителя на Федералния резерв Джей Пауъл от президента Доналд Тръмп.

По-рано в сряда в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" председателят на екипа икономическите съветници на Тръмп Кевин Хасет заяви, че макар президентът да има "политически разногласия" с Пауъл, не смята да го уволнява.

В четвъртък обаче настъпи ново развитие на ситуацията.

Американските пазари на акции стартираха търговията с доста солидни загуби, заличавайки за броени минути около една трета от впечатляващите печалби от сряда.

Индексът DJIA изтри около 400 пункта (спад с 1.8%) в първите часове на деня от бруталният си ръст за пръв път в историята с над 1000 пункта (скок с 4.98%) по време на търговия в сряда.

Широкият индекс S&P500 и технологичният Nasdaq Compоsite пък се понижиха с по 1.7%, след като в края на вчерашната търговия те поскъпнаха драстично съответно с 4.96% и с 5.84%.

След еуфорията от сряда инвеститорите отново започнаха да насочват вниманието си към будещата тревога политическа криза във Вашингтон, която принуждава част от федералното правителството и агенции да останат затворени за шести пореден ден.

От особен интерес е днешното свикване на Сената на САЩ и дали ще бъде гласуван законопроект за прекратяване на частичното спиране на дейността на федералното правителство. Изходът от подобно гласуване неминуемо ще повлияе на силно изнервената търговия на Уолстрийт.

Данните на компанията Conference Board за влошаване на американските потребителски нагласи през декември до най-ниски ниво от юли насам могат да повлияят допълнително на днешната негативна инвеститорска настройка на Уолстрийт.

Споделяне

Още от Бизнес