Рекорден ръст в търсенето на офиси в страната след кризата

Строителството на редица бизнес проекти беше размразено

Рекорден ръст в търсенето на офиси в страната след кризата

Рекорден ръст в търсенето на офиси в страната след настъпването на кризата, отчита консултанската компания за бизнес имоти "Фортън", която е стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

Активността на наемателите тази година е с 40% по-висока спрямо 2014 г., като основните заявки са от ИТ и аутсорсинг компании. Силният интерес е довел до размразяването на редица бизнес проекти, като започна строежа на 66 000 кв. м офиси в София. Раздвижване има и в Пловдив, Варна и Бургас, отчитат от "Фортън".

Търсят се 100 000 кв.м офиси

Към средата на годината заявките от страна на потенциални наематели са за над 100 000 кв. м в София и другите големи градове. За сравнение година по-рано интересът е бил 70 000 кв.м, сочат данните на "Фортън".

Над 60% от активните на пазара компании са от секторите на ИТ и аутсорсинг услугите, които продължават да се разрастват.

"Дружествата от сферата на информационните технологии и центровете за изнесени услуги вече повече от година са ключови наематели на офис пазара. През последните месеци обаче освен обема на търсене прави впечатление и размерът на сделките – компаниите се разрастват и се нуждаят от все по-големи площи", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във "Фортън".

По думите ѝ ако през 2014 г. година средният размер на наемните сделки е бил 1000-1400 кв. м, сега има търсене за 3000-5000 кв. м и нагоре. Най-активни са компаниите, които са привлекли нови клиенти и бизнесът им расте, но не липсват и новонавлизащи.

В София търсенето е насочено към първокласни офис сгради с отлична локация, големи етажни плочи (над 1000 кв. м) и лесен транспортен достъп, разположени по протежение на основните булеварди или до станции на метрото.

Размразяване на бизнес проекти

Активността на наемателите и ограниченото предлагане доведоха до недостиг на първокласни офис площи. Предприемачите реагираха веднага и само през последните месеци е подновено строителството или са започнати близо 66 000 кв. м нови офиси, сочи проучването на "Фортън".

Сред размразените проекти са City Tower на площад "Македония", SPS Tower на бул. "България", както и Blu Offices на бул. "Брюксел". Комплексът от две офис тела и хотелска част в района на столичното летище смени собственика си миналата година и ще бъде завършван на етапи. Първата част включва едната кула с 8800 кв. м офис площ.

С подновяването на строителството на Blu Offices до края на тази година ще бъдат въведени в експлоатация около 100 000 кв. м нови офиси от общо строящите се към момента 178 000 кв. м. Още около 57 000 кв. м се очаква да бъдат започнати, сочат данните на "Фортън".

Това ще внесе баланс между търсене и предлагане и ще задържи наемите около вече достигнатите нива, коментира Пашова. Към момента офертните нива са средно между 10.5 и 12.5 евро/кв. м за първокласни офис сгради в София. Най-високите стойности са постижими в централните райони, но заради силното търсене тенденцията е и наемните нива на първокласни площи по големите булеварди да се доближават до горната граница.

Съживяване в провинцията

Макар че софийският офис пазар остава най-голям и привлича около 90% от търсенето на наемателите, продължава и интересът и към други големи градове. Заради високата конкуренция и недостига на квалифицирани служители все повече центрове за изнесени услуги и дружества от ИТ сектора се ориентират към втори офис в страната.

Тенденцията е налице от повече от година, като предпочитани са Пловдив и Бургас заради бързата връзка по магистрала "Тракия", както и Варна. Ключово предимство е наличието на хора с добро образование и чужди езици, а недостатък – недостигът, дори липсата на подходящи офис площи.

В отговор на това търсене през последните месеци се наблюдава активно офис строителство и на тези пазари. Най-интензивно се развива Пловдив, където в момента в строеж или преустройство са около 20 000 кв. м офис площи. Сред по-големите и модерни проекти е бизнес центърът на "Квалификация консулт", чийто първи етап вече е пуснат в експлоатация, а вторият етап ще бъде изцяло завършен до края на годината.

"Галакси инвестмънт груп" също започна строителството на Office Park Plovdiv през пролетта на тази година

В Бургас "Планекс холдинг" планира да завърши тази есен бизнес център - "Smart Center" с 10 000 кв. м офис част, който ще е първата първокласна офис сграда в морския град и също е планирана за нуждите на навлизащите аутсорсинг компании в града.

Наемите на офисите в провинцията са под нивата на софийския пазар. За Пловдив те са между 6 и 8 евро/кв. м, а във Варна и Бургас - около 6 евро/кв. м. Прогнозата на "Фортън" е те да се задържат в тези граници до края на годината.

Споделяне

Още от Бизнес