Рекорден регионален вот в Хонконг като тест за промяна

Над 60% от регистриралите се за вота са отишли пред урните часове преди затварянето им, сн. ЕПА/БГНЕС

Рекордна избирателна активност отбеляза регионалният вот за членове на районните съвети в Хонконг. Около 2.9 млн. души или почти двойно повече спрямо предишния такъв вот са дали гласа си. Това е активност от близо 70 процента, предаде ББС.

При популация от 7.4 млн. души за изборите са се регистрирали 4.1 млн., от които до урните са отишли около 2.9 млн. граждани. За сравнение при предишните регионални избори във вота са участвали 1.467 млн. избиратели при регистрирани 3.1 млн. души.

Изборите се смятат за тест за подкрепата, с която се ползва ръководителката на изпълнителната власт в китайския административен район Кари Лам.

Продемократичните протестиращи групи се надяват техните кандидати да увеличат присъствието си районните съвети и особено в този в Хонконг, който традиционно има влияние върху избора на изпълнителният ръководител на града. В момента прокитайските партии държат мнозинствата в районните съвети. Очакванията са и вотът да прати съобщение към китайското правителство след пет месеца на антиправителствени протести и безредици в Хонконг.

Нямаше съобщения за някакви нарушения, полицейското присъствие е незначително, отбеляза Ройтерс.

"Намираме се в изключително предизвикателна ситуация, но с удоволствие ще кажа, че имаме спокойна и мирна среда на изборите днес", каза Кари Лам, след като даде своя глас.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят