Рекорден спад в производството на цигари у нас

Продукцията е надолу с 36% след декемврийските съкращения в "Булгартабак"

Рекорден спад в производството на цигари у нас

Производството на цигари се е свило с рекордните 35.8% през декември 2017 г. спрямо същия месец на предходната година, обяви Националният статистически институт в четвъртък. Намалението спрямо предходния месец е с 10.9%.

През пролетта на 2017 г. "Булгартабак" продаде своите марки цигари на концерна "Бритиш Американ Табако" (БАТ) в сделка за над 100 млн. евро.

Сключеният договор предвиждаше производството им да продължи между 12 и 24 месеца в благоевградската цигарена фабрика. Плановете са след това производството да се премести в някоя от многото мощности на БАТ в региона. Международният концерн разполага с фабрики в Полша, Румъния, Хърватия, Сърбия и Унгария.

През декември стана ясно, че са започнали масови съкращения във фабриката на "Булгартабак" в Благоевград, като заявления за напускане бяха подали около 100-200 души, предимно жени. Тогава представител на КНСБ заговори дори за евентуално постепенно закриване на благоевградската фабрика.

По-рано през декември холдингът изкара служителите си в центъра на София на протест под надслов "Не сме контрабандисти".

В началото на февруари пък бе представено поредното изследване на незаконната търговия с цигари, извършено от инициатива "Срещу незаконната търговия". То регистрира продължаващ спад на контрабандата, чийто дял към третото тримесечие на 2017 г. е едва 6%. На представянето премиерът Бойко Борисов се възмути как е възможно при такива данни да го питат за корупция.

Освен цигарената индустрия, която е с най-силен спад сред промишлените сектори на годишна база, по-сериозно намаление се отчита и при производството на метални изделия – 12.7% спрямо декември 2017 г.

Общо индустрията бележи ръст от 2% през миналата година. Най-добре се представя преработващата промишленост с ръст от 5.2 на сто, където най-силните сектори за 2017 г. са производството на основни метали, фармацията, химическата промишленост. Добивната промишленост регистрира спад от 5.2%, предимно в сектор въглища. Енергетиката също е надолу с 5.1%.

През 2017 г. се регистрира значително оживление и по отношение на търговията. Тя нараства с 4.9% на годишна база.

Строителството обаче бележи спад от 4.1% през 2017 г. Инженерното строителство е надолу с 8.9%, а сградното остава без промяна на годишна база.

Споделяне

Още от Бизнес