Рекорден срив на японската икономика

Рекорден срив на японската икономика

Японската икономика отбеляза рекорден спад от близо 28% през периода април - юни, тъй като коронавирусната пандемия срина потреблението и износа, заличавайки само в рамките на три месеца позитивните ефекти от стимулиращата политика на премиера Шинзо Абе, добила известност като "Абеномика", която беше стартирана към края на 2012 година.

Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие се сви със 7.8% спрямо първите три месеца на годината, когато беше отчетно понижение от 0.6 на сто, отбелязва БНР.

Спрямо година по-рано обаче третата по сила в света икономика се срина с цели 27.8% след понижение с 2.2% през периода януари - март, отбелязвайки по този начин най-голям спад от 1980 година насам - от когато японската статистика разполага с този тип данни.

Въпреки че спадът на японската икономика е по-малък от този с 32.9% на икономиката на САЩ, той е много по-голям от свиването на БВП на страната със 17.8% през първото тримесечие на 2009 година, когато светът беше ударен от финансовата и икономическа криза след фалита на американската банка Lehman Brothers.

През периода април - юни японската икономика се сви до едва 485 трлн. йени - най-ниският ѝ размер от второто тримесечие на 2011 година, което трета по сила световна икономика все още страдаше от близо две десетилетия на дефлация и икономическа стагнация.

Въпреки че японската икономика започна да се рестартира през втората половина на месец май с оглед на постепенно вдигане на противоепидемичните строги ограничения, много анализатори очакват този опит за отскок да бъде относително сдържан, тъй като подновеното увеличение на заразените с Covid-19 вероятно ще продължава да се отразява негативно върху потреблението в страна на Изгряващото слънце.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес