Рекордна глоба от 5 млрд. долара за "Фейсбук" заради теч на данни

Рекордна глоба от 5 млрд. долара за "Фейсбук" заради теч на данни

Компанията "Фейсбук" (Facebook) ще бъде глобена с рекордните 5 милиарда долара от регулаторните органи в САЩ заради скандала с теча на данни към консултантската компания "Кеймбридж Аналитика" (Cambridge Analytica). Глобата е заради недостатъчната защита на личните данни на потребителите. Информацията за рекордната глоба излезе във вестниците "Уолстрийт джърнъл" и "Вашингтон пост".

Според техни източници Федералната търговска комисия, която разследва "Фейсбук", е взела решението за глобата с 3 на 2 гласа. Не е ясно след колко време ще бъде обявена глобата.

Размерът на глобата е равен на максималната санкция, която самата компания очакваше да получи.

Федералната търговска комисия и “Фейсбук“ отказаха да потвърдят информацията на "Уолстрийт джърнъл". Министерството на правосъдието на САЩ прави преглед на споразумението, с което трябва да бъде наложена глобата, но обикновено не променя решения на търговската комисия, пишат американските издания.

Разследването срещу "Фейсбук" започна миналата година, след като бе разкрито, че базираната в Лондон консултантска компания "Кембридж Аналитика" е получила достъп до данните на до 87 милиона потребители. "Кембридж Аналитика" е работила за предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г. Данните са били използвани за профилиране на потребителите и за изпращане на тергетирани съобщения и информация на онези, които са се колебаели за кого да гласуват.

"Фейсбук" е най-голямата социална медия в света с 2.7 милиарда активни потребители месечно, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Глобата не е особено голяма за компанията, която миналата година обяви печалба от 22 милиарда долара при оборот от 55 милиарда долара. Само за тримесечие постъпленията на компанията са 15 млрд. долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?