Рекордна инфлация през ноември заради брашното и хляба

1.8 процента е инфлацията за ноември, спрямо октомври т.г., съобщи Националният статистически институт.

От началото на 2003 г. до ноември включително, инфлацията е 3.8 процента.

Измерената инфлация за ноември т.г. е най-голямата стойност за този месец, отчетена от 1999 г. досега, съобщи експертът в НСИ Радка Цонкова, цитирана от БТА. По думите ѝ, увеличението се дължи главно на поскъпването на брашното и на хляба, съответно със 7.1 % и с 11.2 %.

Цените на стоте жизнено необходими стоки и услуги от малката потребителска кошница, които НСИ наблюдава и отчита от 2001 г., са се увеличили с 3,2 на сто през миналия месец, което също е рекордно поскъпване от три години насам.

Ноемврийската инфлация през 1999 г. и 2000 г. е била 0.5 % и 0.8 %, а през 2001 и 2002 г. - по 0.2 на сто.

Увеличението на ноемврийските цени от малката кошница през 2001 г. е било 0.3 %, а през 2002 г. е имало дефлация от 0.1 на сто.

Поскъпването през миналия месец е и най-високото, отчетено от началото на 2003 г. досега.

С 4.7 % са се повишили цените на хранителните продукти през миналия месец, с 0.1 % са нараснали цените на нехранителните стоки, а цените в общественото хранене са се увеличили с 0.8 на сто. През ноември т.г. цените на услугите са намалели с 0.2 на сто.

Освен поскъпването на брашното и хляба, през ноември т.г. по-скъпо са се продавали птичето месо - с 8.1%, прясното мляко - с 2 на сто, зеленчуците - с 20.4 процента.

През миналия месец са поевтинели рибата и рибните продукти - с 1,1 %, животинските и растителните масла и мазнини - с 1,3 на сто.

При нехранителните стоки са се увеличили цените на дизеловото гориво за автомобили - с 1.8 %, на течните горива за битови нужди - с 1.5 на сто, и на въглищата - с 0.7 процента.

С 0.2% са поевтинели лекарствата.

Данните на статистиката бяха повод за поредната декларация на дясната опозиция, свързана с дефицита на зърно и продължаващото покачване на цените на брашното и хляба.

От името на ОДС Анастасия Мозер заяви, че скокът на цените се дължи на провала на земеделската политика на правителството Сакскобургготски и на скандалната некомпетентност на министъра на земеделието Мехмед Дикме.

Дефицитът на зърно причинява тежка криза в животновъдството и води до фалити на българските фермери, както и до увеличаване на вноса на хранителни продукти и по-нататъшно покачване на цените им, каза още лидерката на БЗНС - НС. Тя посочи, че това влошава позицията на България в преговорите с ЕС по глава "Земеделие" и пречи да бъде защитен националният интерес.

Освен поскъпването на хляба, за последния месец статистическите данни показват тенденция към покачване на цените на месните и млечните изделия, отбеляза още Мозер.

Споделяне

Още от Бизнес