Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Рекордни 105 заболели от коронавирус у нас за денонощие (обновена)

Новите огнища са в Ловешко и във втора фабрика в Доспат

36 коментара
Рекордни 105 заболели от коронавирус у нас за денонощие (обновена)

За изминалото денонощие са регистрирани рекордните 105 нови случая на заразени с коронавирус в България. Взетите проби са 2642. Това показват данните от Националната информационна система.

Предишният рекорд беше регистриран преди два дни – на 11 юни, когато бяха отчетени 104 новозаразени за денонощие с Covid-19. В петък техният брой беше 93-ма.

Новите огнища на заразата са в село Лесиндрен, Ловешко и във втора фабрика в Доспат.

Общият брой на заразените с коронавирус у нас вече е 3191, от които 1303 са активни.

Разпределението на новите 105 случая по области по настоящ адрес е: Благоевград - 1; Враца - 1; Габрово - 2; Добрич - 1; Кърджали - 2; Кюстендил - 1; Пазарджик - 12; Плевен - 3; Пловдив - 3; Разград - 1; Сливен - 7; Смолян - 8; София област - 9; София град - 17; Стара Загора - 22; Търговище - 2; Хасково - 1; Шумен – 12.

Към момента в болници са настанени 215 души с коронавирус, като 15 от тях са в интензивни отделения.

Шест нови случая на заболели сред медицинския персонал са установени през последното денонощие. От тях петима са лекари, а един е фелдшер. Общо броят на заразените медицински служители е 317.

Четирима са починалите за изминалото денонощие Това са мъж на 46 г. с пневмония, друг мъж на 78 г. с диабет и сърдечно заболяване, жена на 78 г., за която няма информация да е имала придружаващи заболявания, както и мъж на на 68 г. с диабет. Така общият брой на жертвите на заразата вече е 172.

Броят на излекуваните е 1716, като само за последното денонощие те са 28.

Борисов: Да свикнем с мисълта, че вирусът го има

"Трябва да свикнем с мисълта, че вирусът го има, че трябва да се пазим и да внимаваме. Смъртността е ниска. Трябва да продължим да пазим възрастните и болните хора", коментира Бойко Борисов по време на инспекцията на магистрала "Хемус".

Той добави, че повече няма да се затварят обекти, тъй като специалистите са на мнение, че коронавирусът е отслабен, а страната ни е подготвена като разполагаме с всички нужни защитни облекла и средства.

"Докторите, лаборантите, сестрите са обучени. Имаме всичко, което е необходимо", каза Борисов.

Втората вълна - повече заболели, но по-леко

Втора вълна на коронавирус минава през страната. Болестта вече не е толкова силна, а и болниците са подготвени и затова не се налага затягане на мерките е тезата на премиера Бойко Борисов. В петък той обяви разхлабване на мерките, въпреки увеличената заболеваемост. 

"Отпуснахме всичко, най-либералните мерки имаме, и на практика всичко е отворено в момента в България и целта ни е от 15 юни до 30 юни още да разхлабим, за да може от 30 юни нататък, да пуснем вече всичко. Това е плавно движение. Но срещу глупостта не можем да направим нищо", каза Борисов в петък.

Здравният министър Кирил Ананиев издаде в петък вечерта четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка от 15 юни до 30 юни т.г. Според тях домашната изолация след болнично лечение вече ще е 14, а не 28 дни. Носенето на маски остава задължителнов обществения транспорт, аптеки и лечебнни заведения. Дискотеките и нощните барове няма да могат да работят до 30 юни.

Новата линия на поведение на правителството контрастира със заявеното преди месец от премиера Борисовнамерение при 100 случая на денонощие, да се затваря всичко.

Новото огнище е в област Ловеч

Ново огнище на коронавирус е установено в област Ловеч. Въведени са строги мерки в Лесидрен заради потвърдените случаи на коронавирус, съобщиха от Областната администрация в Ловеч.

То е пламнало след семейно тържество. С цел ограничаване разпространението на инфекцията са установени 31 контактни лица на първия заразен. Те са от Лесидрен, селата Дерманци и Ъглен, Угърчин и София.

Всички 23 контактни лица от област Ловеч са поставени под 14-дневна карантина и е взет материал за изследване. Осем души от София са предадени на Столична РЗИ за изследване.

Продължаваме набиране на информация и за други масови мероприятия в Лесидрен, на които са присъствали поотделно двама души с положителни тестове.

"За съжаление, те не ни съдействат активно и информацията се натрупва от други източници, от полиция, от граждани. Възложено е на полицията да уточни тези събития, участвалите лица, за да ги установим, изолираме и вземем проби", каза д-р Анета Винева, директор на РЗИ-Ловеч.

От петък със заповед на кмета на община Угърчин Станимир Петков са въведени строги противоепидемични мерки в Лесидрен. Забранява се достъпът до детски и спортни площадки и съоръжения на открито на територията на село Лесидрен. Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца. Препоръчително е ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито. Преустановени са посещенията в клубовете на пенсионерите и в младежкия клуб.

Забранено е и предлагането на кафе, топли и студени напитки и други стоки от вендинг-автомати, разположени на открито и закрито, както и провеждането на традиционния пазарен ден в сряда.

Всички помещения на институции, които работят с граждани ще бъдат дезинфекцирани по три, четири пъти дневно. Препоръчва се във всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти също да се предприемат мерки за почистване с дезинфектанти 3 - 4 пъти дневно. В административната сграда на кметството гражданите ще се обслужват при повишени мерки за сигурност.

Спира се работата на питейните заведения и ресторантите. Забранени са всички масови прояви – събори, сватби, абитуриентски тържества, молитви и др., както и събирането на повече от две лица на едно място.

Задължават се всички работодатели и собственици на търговски обекти да спазват строго алгоритъма за провеждане на дезинфекция. Носенето на защитни предпазни маски и ръкавици от персонала е задължително.

Към 12 юни общият брой на поставените под карантина в област Ловеч е 235 души.

Втора фабрика в Доспат пламна с Covid-19

Междувременно стана ясно, че има втора фабрика на зараза с Covid-19 в Доспат, след като 7 работници във фирма за производство на плетиво са дали положителни проби, съобщиха от пресцентъра на РЗИ-Смолян.

Те са поставени под 28-дневна изолация в домовете си и са във връзка с личните си лекари. Под карантина за 14 дни са колегите им, с които са били в контакт.

Позитивните са от фабриката за трикотаж "Нитекс- 96". На фирмата са предписани засилени противоепидемични мерки и пълна дезинфекция на помещенията.

Преди това 97 работници на компанията за производство на детски играчки "Наталия ММ" и контактни на тях бяха обявени за носители на вируса през миналата седмица.

Мъж на 61 г. от Смолян, на лечение в инфекциозното отделение на областната болница, също е позитивен на новия вирус. Специалисти от РЗИ проучват контактните лица.

Две жени от села в община Търговище са сред новите заразени

Две жени от селата Буховци и Подгорица в община Търговище са сред новозаразените у нас с коронавирус. Те са били са на лечение в здравни заведения в Разград и в София, съобщи областният управител Митко Стайков.

Болните са настанени в инфекциозното отделение на болницата в Търговище.

Двете имат съпътстващи заболявания и са изолирани в самостоятелни стаи.

Жената от Подгорица е на 58 г. Първоначално е била настанена в Първо вътрешно отделение, с множество заболявания, сред които и онкологично. До 1 юни е била на химиотерапия в столицата. Приета е в болницата в Търговище на 11 юни по повод на заболяванията ѝ и с двустранна пневмония. Прехвърлена е в Инфекциозното отделение, информира секретарят на РЗИ д-р Марин Йовов. Издирен е шофьорът на такси, с когото се е придвижила от София до селото.

Във Вътрешното отделение е извършена пълна дезинфекция. Десет души от персонала и 13 пациенти ще бъдат изследвани с по два теста и поставени под карантина. В отделението ще работят останалите лекари, ако се наложи на 24-часови дежурства, допълни главният лекар на болницата д-р Иван Светулков.

Жената от Буховци е на 51 години. Последно тя е била на хемодиализа в болницата в Разград, където е хоспитализирана в неврологичното отделение. Медиците в Търговище са били предупредени, взети са предварителни мерки.

Издирени контактните на двете жени. Изследват се и ще бъдат поставени под карантина и наблюдение. В населените места има екипи на полицията, РЗИ и общината.

Девет нови случая в шуменското село Изгрев

Служител на Регионалната здравна инспекция в Шумен също е заразен с коронавирус. Той е работил през изминалите дни в село Изгрев, където има огнище на болестта, съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция.

Извършва се цялостна дезинфекция на сградата на РЗИ - Шумен. От близки и контактували със служителя лица, който е под карантина, са взети проби за изследване, включително и 18 проби от негови колеги.

Девет нови случая на заразени с коронавирус са установени в село Изгрев. Те са поставени под карантина.

Има и една положителна проба за Covid-19 на пациент от болницата в Шумен. Така новите случаи на заразени с коронавирус в областта през последното денонощие са 11.

Дванадесетият случай, отчетен в Националната информационна система за областта, се проверява, уточняват от пресцентъра на РЗИ-Шумен.

Продължава масовото тестване за коронавирус в село Изгрев, както и на жители на село Тъкач, където ще бъдат обхванати хората с повече социални контакти и рискови групи, които имат всекидневен пряк контакт с населението.

Четири нови случая в Стара Загора, двата завода са затворени

От обявените на 13 юни 22 случая на новозаразени с Covid-19 в област Стара Загора, четири са от последното денонощие, останалите 18 са на работници от завода "Градус", които са диагностицирани с PCR тест през предходните дни. Това съобщи д-р Станимир Станков, началник на РЗИ-Стара Загора.

Причината за натрупването на броя на положителни проби за две денонощия е, че Единният информационен портал е отворен за входиране на данни до 22 часа, а лабораториите понякога работят и след този час.

Четирите нови потвърдени случаи през последното денонощие на територията на област Стара Загора не са на работещи в двете производствени предприятия, в които са установени огнища на коронавирус.

Към момента в предприятието на "Градус" има 27 заразени, които са жители на област Стара Загора. Четирима от тях са настанени в Клиниката по инфекциозни болести на болница "Проф. д-р Стоян Киркович". От тях 55-годишна жена е интубирана.

В текстилното предприятие "Наталия" са установени до момента 7 случая на Covid-19. От тях четирима са в Клиниката по инфекциозни болести.

Към момента двете дружества не работят. Извършва се периодична и крайна дезинфекция. След възстановяването на производствената дейност ще бъдат допускани работници с отрицателен резултат от PCR тест. Прецизирани са входовете и изходите, през които да преминават работещите, за да се избегне струпване на групи от хора.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

36 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 22:54 на 16 юни 2020 от автора.
  #36
 2. Коментарът е изтрит в 22:54 на 16 юни 2020 от автора.
  #35
 3. trezwomislesht
  #34

  Нищо чудно в историята с вируса. Колко българи с двойно гражданство преминаха в двете посоки по време на рамазана. И къде отидоха - в къщи под карантина ли? Или обиколиха роднините пръснати в много региони на страната.

 4. trezwomislesht
  #33
  Отговор на коментар #31

  Генът не е антикомунистически. Генът е пр0ст@шки. Ген на тези които са вечно против - независимо какво.. вечно недоволни - независимо от какво. Ген на анархисти, не признаващи нищо друго освен собственото си мнение. А кой го е формирал това мнение?

 5. Kruger
  #32
  Отговор на коментар #27

  Е, личи си, че сте завършил доста слаб университет:) Дори един прост текст не можете да осмислите. Нейсе, имате право на мнението си, каквото да е то. Носете си намордника, ако искате, или друго си сложете на главата, успокойте се малко и бъдете щастлив.

 6. ivancho ivanov
  #31

  Прав сте Преслав(29), но генът е анти-комунистически, реултат от умора от нареждания, ограничения, от тоталитаризъм! Напомня много за наградата Дарвин, която се дава на този, който се самоубие от глупост като по този начин помогне за подобравяне на човешкия род, т.е. елиминира глупостта - за 2017 год. наградата е дадена на руснак, който се обзаложил с приятел, чее военната каска на руската армия е непробиваема за куршума на Калашников, резултатът бил главата станала на решето! Вижте в Гугъл the Darwin award, известна е!За миналата година е занзибарец опитал се да пребори с ръже побеснял слон!

 7. Преслав
  #30

  #AndreshkoNeverDie!

 8. Преслав
  #29
  Отговор на коментар #28

  Е то DPA и германските медии още вчера подеха, че България става огнище на Covid-19, но пък българите не искат ограничения и ето че получават точно каквото искат.Времето ще покаже кой крив, кой прав. Дори когато маските бяха задължителни в България бяха все "тарикати" и имаше предостатъчно кадри дори с пенсионери, които си ги носеха като лигавник под брадичката за отбиване на номера или дори в джоба и торбичката. Тоя ген не може никога да бъде изкоренен, но нали... абе виновен е комунизма тва е ясно.

 9. Коментарът е изтрит в 22:55 на 16 юни 2020 от автора.
  #28
 10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #27

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.