Рекордни 279 кандидатури за Нобеловата награда за мир

Сезонът на Нобеловите награди започва в понеделник, като носителят на Нобеловата награда за мир ще бъде обявен на 10 октомври. Сред предложените кандидати за наградата тази година са папа Франциск, пакистанската тийнейджърка Маляля Юсуфзай, дръзнала да се противопостави на талибаните и станала обект на покушение от тяхна страна, и Едуард Сноудън, разкрил тайните на американските програми за електронно следене, пише Франс прес.

Рекодните 279 кандидатури са получени в Нобеловия комитет. Пълният списък се пази в тайна, но някои имена се разкриват от онези, които са ги предложили.

Така например Кристиан Берг Харпвикен, директор на Института за изследвания на мира в Осло, е един от малкото, които дори разпространиха списък със своите фаворити за престижното отличие. Той поставя на първо място папа Франциск, следван от Сноудън, чиято кандидатура може да породи полемика, защото мнозина го смятат за предател и нарушител на американските закони.

Ако петимата членове на Нобеловия комитет постигнат съгласие относно присъждането на наградата на Сноудън, който получи убежище в Русия, това ще подчертае тяхната независимост, написа норвежкият сайт "Нобелиана", цитиран от БТА.

Експертите от букмейкърската къща "Пади Пауър" приемат най-много залози за папа Франциск.

Нобеловата награда за мир може да бъде присъдена тази година и на руския опозиционен вестник "Новая газета", чийто съосновател е Михаил Горбачов. В него той вложи парите,
съпътстващи спечелената от него Нобелова награда за мир. С шансове за наградата е и беларуският правозащитник Алес Белятски.

По-рано тази година норвежки депутати казаха, че сред номинираните са Хилари Клинтън и Кофи Анан.

Норвегия обмисля да внесе промени в структурата на петчленния Нобелов комитет, съобщи Асошиейтед прес. Според критици престижният комитет не трябва да включва в състава си
само пенсионирани норвежки политици, а и представители на други обществени сфери, дори чужденци.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?