Рекордни горещини са регистрирани в Аласка

Рекордни горещини са регистрирани в Аласка

В Аляска са регистрирани необичайно високи за сезона температури. На места температурите надхвърлят с над 15 градуса по Целзий стойностите, които са обичайни за това време на годината, предаде Франс прес.

"През февруари и март климатът бе изключително мек", обяснява климатологът Рик Тоумън.

По думите му е възможно на много места да бъдат подобрени рекордите за горещина през март. В редица градове, като Уейнрайт, Кактовик и Бароу в северната част на Аляска, температурите могат да надхвърлят с 14 до 22 градуса Целзий нормалните за сезона стойности. В Бароу през 5 дни този месец бяха регистрирани рекордно високи температури.

На 28 март новият рекорд бе минус 1,1 градуса, а обичайната за сезона температура там е минус 19,4 градуса. 

В Арктика климатичното затопляне е два пъти по-бързо в сравнение със средните показатели за планетата. Аляска е засегната от този феномен, който има значимо въздействие върху населението, фауната и икономиката, отбеляза климатологът.

През 2017-2018 г. бе регистрирано най-малкото количество лед в Берингово море през зимата, откакто се събират данни от 1850 г. "Най-големите ми страхове са свързани със скоростта на климатичните промени. Никога досега те не са били с толкова бързи темпове", каза Тоумън.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?