Рекордни над 200 хиляди нови случая на коронавирус за денонощие в САЩ

Рекордни над 200 хиляди нови случая на коронавирус за денонощие в САЩ

Съединените щати отново подобриха поставения от тях световен рекорд за най-много нови случаи на коронавирус за едно денонощие, като регистрираха вчера над 200 хиляди заразени, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че макар да се дължи отчасти на актуализиране на данни от уикенда, рекордът е показателен за тенденцията. САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с най-много заразени и починали.

Университетът "Джонс Хопкинс", който води статистиката в САЩ, е преброил 201 961 нови случая на коронавирус за 24-часов период. Общият брой на регистрираните заразени в страната наскоро надхвърли 10 милиона.

От една седмица броят на новите случаи за денонощие в Съединените щати редовно превишава 100 хиляди - безпрецедентно равнище.

Над 1500 души са починали през последното денонощие от Covid-19 в САЩ. Смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване доближават 240 хиляди.

Около 62 хиляди пациенти с коронавирус са настанени в болница в Съединените щати - също рекорден брой.

В момента най-тежко засегнати са северната част на страната и Средния запад. Няма индикации, че броят на пациентите с коронавирус в американски болници скоро ще спре да се увеличава.

Над 1 милион случая на коронавирус са потвърдени в САЩ само за първите десет дни на ноември, информира Асошиейтед прес. Изглежда над 100 000 случая на ден вече става нещо обичайно и няма сигнали за забавяне на епидемията, отбелязва АП.

Губернаторите на някои щати отправят все по-отчаяни призиви към обществеността да възприема по-сериозно битката с патогена. Губернаторът на Уисконсин например планира необичайната мярка да отправи обръщение на живо към жителите на щата, призовавайки ги към единство и сътрудничество в борбата с Covid-19.

Губернаторът на Минесота нареди ресторантите и баровете да затварят в 22 часа, а губернаторът на Айова обяви, че маските ще бъдат задължителни на закрито при събирания на 25 или повече души.

Няколко щата отчетоха нови антирекорди, включително Илинойс с над 12 000 нови случая, Уисконсин със 7000 и Охайо с 6500, но цифрите като цяло се покачват в 49 щата.

Новата вълна, обхванала САЩ, изглежда е по-силна от тази през пролетта, когато бе засегната най-вече североизточната част на страната, и след това през лятото, основно в т. нар Слънчев пояс. Според експерти обаче има основания да се мисли, че този път страната ще успее да се справи по-добре, особено предвид наличните медицинско оборудване, знания и медикаменти. Тестването също е по-широко.

Макар смъртните случаи засега да остават под пика от около 2200 дневно, отчетен през април, според някои учени до 1 февруари жертвите в САЩ ще достигнат близо 400 000 спрямо около 240 000 в момента.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус