Рекордни печалби на стоте най-големи фирми у нас през 2017 г.

"Аурубис", "Лукойл" и "А1" са лидерите по финансов резултат

"Аурубис" отчита печалба от близо 400 млн. лв. за 2017 г.

2017 година е била изключително силна година за най-големите български компании. Тя е най-добрата за последните шест години като ръст на оборота, а като печалби резултатът е невиждан досега. Това сочат резултатите от годишната класация на в. "Капитал" на 100-те най-големи компании в България.

Приходите на топ 100 достигат 66 млрд. лв., което е средно 14% повече, отколкото тези фирми са постигнали година по-рано.

Има огромен скок при печалбата - тя расте с 35% до общо 3.4 млрд. лв.

Общо за компаниите в топ 300 приходите се увеличават със сходен темп - 13% до 93 млрд. лв. Печалбата е над 5 млрд. лв. и скача с невижданите 28%.

Най-големите компании, които са 0.1% от всички действащи над 300 000 фирми в страната, формират ¼ от декларираната пред данъчните печалба от всички дружества в страната, пише "Капитал".

Големите компании растат по-бързо от останалите

По данни на Националната агенция за приходите (НАП) 337 000 действащи дружества през миналата година са отчели обороти от 335.7 млрд. лв., което е под 1% ръст спрямо постигнатото за предходната година. С постижението си от над 14% изводът е, че големите компании растат по-бързо от средното за страната, посочва "Капитал".

В топ 100 има 13 компании за автогорива с оборот от 15 млрд. лв. и печалба от едва 380 млн. лв. При тях средният ръст на приходите е над 18%, като в сектора отдават 15% на ценовия фактор, а останалите 3-4% - на порасналото потребление.

Другите 87 дружества извън горивата растат с 13%.

Най-печелившата година

Само 10 компании в топ 100 са на загуба, което е рекордно малък процент, тъй като традиционно сред големите има енергийни и транспортни държавни и общински дружества, а те най-често отчитат негативни финансови резултати.

Нетно печалбата на 100-те най-големи е 3.4 млрд. лв. Това е скок с 35% спрямо година по-рано. А групата на 90-те печеливши има общ резултат от 3.7 млрд. лв.

При обща чиста печалба на всички фирми 25.5 млрд. лв. стоте дружества гиганти са произвели 15% от отчетените в държавата печалби.

В подреждането след първата стотица следващите 200 компании имат обща печалба 1.6 млрд. лв., или 16% повече от година по-рано. Но 27 компании от тези 200 завършват годината на загуба. Те отново са основно държавни, но има и видима група енергийни търговци и производители.

"Аурубис" регистрира най-високата печалба – 400 млн. лв.

Номинално най-силен резултат от почти 400 млн. лв. (по-точно 393.6 млн. лв.) има медодобивната компания "Аурубис". Това е най-високата нетна печалба на компания извън финансовия сектор, отчитана за 12-те години, откакто съществува класацията "Капитал 100", а вероятно и от новата корпоративна история на България, посочва изданието.

Втори с невиждана през последните над десет години печалба от 304 млн. лв. е "Лукойл Нефтохим". Бургаската рафинерия седем поредни години отчиташе загуба, но преди две години излезе на малък плюс, а през последната идва и силният резултат от над 300 млн. лв.

Триото най-печеливши се затваря от "А1 България" (новото име на "Мобилтел") с положителен резултат от почти 200 млн. лв., като операторът е имал и по-силни печалби, но преди над 10 години.

В класацията на компаниите с най-висока рентабилност на приходите отново на лидерските позиции са дружества от оръжейния и хазартния сектор. Но в топ 50 с двуцифрен нетен марж влизат и много представители на машиностроенето и фармацията.

Най-губещото предприятие за миналата година е държавният ТЕЦ "Марица-изток 2", като там обяснението е в поскъпналите квоти за вредни емисии. Триото на най-силните минуси се допълва от НКЖИ и "Топлофикация София".

Всяка от компаниите в топ 10 има приходи над 1 млрд. лв.

Най-многобройни в класацията на 100-те са представителите на сектор "Енергетика" - 18. В допълнение, 13 дружества се занимават с горива, а 10 са производителите на машини и оборудване.

В първите редици на 10-те най-големи компании в страната няма особени размествания - подреждането от 1 до 6 дори няма промяна. Единствено вицешампионът "Аурубис" доближава силно вечния лидер "Лукойл Нефтохим". Разликата в приходите се свива до под 300 млн. лв., но заради силно поскъпващите горива едва ли може да се чака разместване през 2018 г., прогнозира бизнес изданието.

Любопитен факт е, че за пръв път от 2008 г. в първите 10 компании всички имат приходи над 1 млрд. лв., докато традиционно в предишните подреждания такова постижение са имали 7-8 дружества.

Споделяне

Още от Бизнес