Рекордни приходи от Суецкия канал

Рекордни приходи от Суецкия канал

Египет е получил през текущата финансова година най-големите приходи от експлоатацията на Суецкия канал за цялата история на съоръжението. Това се посочва в публикуван доклад на администрацията на Суецкия канал, цитиран от ТАСС и БТА в понеделник.

Постъпленията от използването на водния път са достигнали 5.585 млрд. долара през финансовата 2017-2018 година, която приключва през юни, според документа.

В него се отбелязва, че спрямо предходния отчетен период приходите на канала, разделящ Африка и Азия, са се повишили с 11.5 процента.

Само през изминалия май Суецкият канал е донесъл на египетската хазна 503 млн. долара спрямо 479 млн. долара през април, съобщи ръководителят на службата генерал Мохаб Мамиш.

Суецкият канал е открит за корабоплаване през ноември 1869 година. Пускането му в експлоатация позволява морският път между Азия и Европа да бъде съкратен с минимум 8000 км за търговските и военни кораби, принудени преди това да заобикалят целия африкански континент.

В момента дължината на канала е около 160 км, а дълбочината му - над 20 метра, което позволява през него да преминават и най-големите кораби в света, включително най-големите петролни танкери.

През 2015 г. бе открито ново 72-километрово разклонение на канала, което има за цел да удвои капацитета му от 49 до 97 кораба дневно, които вече могат да преминават едновременно в двете посоки. Египетските власти се надяват, че с пускането на разклонението приходите от комплекса до 2023 г. най-малкото ще се утроят и ще превишат 15 млрд. долара годишно.

Споделяне

Още от Бизнес