Рекордни щети за 337 млрд. долара са нанесли природните бедствия през 2017 г.

Рекордни щети за 337 млрд. долара са нанесли природните бедствия през 2017 г.

Разходите за покриване на щетите от природни бедствия са достигнали максимум през 2017 година. Това сочи проучване на швейцарския презастраховател "Сюис ре" (Swiss Re). Първоначалните оценки на компанията бяха по-ниски, информира Франс прес, цитирана от БТА във в торник.

През миналата година икономическите загуби, предизвикани от природни бедствия и инциденти, причинени от човек - пожари или промишлени аварии - са се повишили до 337 милиарда долара (273 милиарда евро), отчете "Сюис ре" в проучването си.

Щетите, покрити от застрахователите след бедствията, се равняват на 144 милиарда долара. С тези данни 2017 става годината с регистрирани най-много разходи до този момент, според компанията, която има такава статистика за 50 години назад.

Ураганите Харви, Ирма и Мария, които връхлетяха Карибите и югоизточното крайбрежие на САЩ, в периода август – септември 2017 г., са предизвикали загуби за 217 милиарда долара и 92 милиарда разходи за застрахователите. Така 2017 се превърна във втората най-скъпоструваща година за тях след щетите, нанесени от ураганите Катрина, Рита и Уилма през 2005 година.

Разходите, причинени от пожари, също са достигнали рекордни стойности за застрахователите. Те покриха 14 милиарда долара от искания за обезщетение заради огнените стихии, които бушуваха в Калифорния, но и в Канада и Португалия.

2017 година беше белязана от многобройни природни бедствия, сред които урагани и пожари, към които се добавиха циклонът Деби в Австралия и земетресенията в Мексико.

През декември швейцарската компания обяви предварителна оценка, в която отчете икономически загуби за 306 милиарда долара и разходи за застрахователите от 136 милиарда долара, но още тогава уточни, че тези цифри ще бъдат актуализирани заради мащаба на щетите, свързани преди всичко с ураганите.

Мартин Бертог, един от шефовете на компанията, предупреди, че застрахователите трябва да бъдат подготвени за още години, през които ще бъдат наблюдавани многобройни, свирепи урагани. "Това е важно от гледна точка на управлението на риска, тъй като ще помогне на застрахователите - а в крайна сметка и на обществото - да бъдат по-добре подготвени за подобни събития в бъдеще", каза Бертог в изявление.

Експертите казват, че влиянието на климатичните бедствия като урагани, бури, горещи вълни и проливни валежи се влошава в съответствие с прогнозите за изменението на климата.

Споделяне

Още от Бизнес