Рекордни цени на житото вещаят поскъпване на хляба

В началото на жътвата пшеницата удари 420 лв./тон заради недобри реколти в Русия и Украйна

Рекордни цени на житото вещаят поскъпване на хляба

Житото удари ценови рекорд от 410-420 лв. за тон, нещо което не се е случвало през последните няколко години. Само за няколко дни пшеницата е поскъпнала с около 10 лв. и хлебопроизводителите вече пресмятат, че в комбинация с повишените цени на тока хлябът също ще вдигне цените си. Те допускат дори, че наесен може килограм хляб да струва 2 лв., независимо че министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че не се очаква вдигане на цените, макар тазгодишната реколта да е най-качествената от 20 години насам.

В разгара на жътвената кампания в Добруджа пшеницата се изкупува по 400 - 420 лв. за тон, съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов, цитиран от БТА. Достигнатото ценово равнище е сред най-високите по време на прибиране на реколтата през последните години, посочи той.

 

Поскъпването се дължи основно на по-лошите прогнози за зърнената реколта в страни от Черноморския басейн, коментират в бранша. През юли 2011 г. зърното се търгуваше по 320 лв. за тон.

 

Според Борис Иванов от тутраканското село Нова черна за пръв път от десетилетия има толкова висока стартова цена за пшеницата. "От 1992 година съм частен земеделски стопанин. Никога не е имало стартови цени от порядъка на 380-400 лева на пшеницата", коментира той пред БНР.

 

Според него очертаващата се недобра реколта в Украйна и Русия може да доведе до допълнително поскъпване на пшеницата и през зимата и в началото на пролетта цената ѝ да прескочи 500 лева.

 

В Добричкия регион добивите тази година са с около 20% по-ниски от миналата стопанска година, но качеството на зърното е много по-добро.

 

Преди дни и Найденов коментира, че резултатите от първите анализи на продукцията сочат съдържание на глутен е между 25 - 30 единици, при положение, че обичайно този основен показател, който определя качеството на хляба, у нас достига 20 - 23 единици.

 

Близо 43 на сто от масивите с пшеница в Добруджа вече са ожънати, според данни на областната земеделска служба.

 

Средният добив в най-големия зърнопроизводителен район на страната засега достига 454 килограма от декар. Прибраната реколта надхвърля 215 000 тона.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?