Рекордните 27 жалби са подадени срещу резултатите от местните избори в София

Снимка: БГНЕС

Рекордните 27 жалби са подадени до този момент срещу резултатите от местните избори в София. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК) пред Mediapool.

По-голямата част от тях са срещу решението за избор на Столичен общински съвет. Партия "Зелените" и неуспелият кандидат за столичен кмет Мария Календерска са поискали от Административния съд в София да спре решението за встъпване в длъжност на новите съветници, но то не е уважено.

Срещу избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София са внесени три жалби до момента. Първи жалба е подал Николай Гацев, председател на клуб на СДС в район "Оборище". Втората е от кандидата на коалиция "БСП Лява България" Михаил Мирчев в лично качество, а третата е от името на БСП.

Реформатроският блок и БСП пък оспорват изборите за кметове на районите "Студентски", "Оборище", "Овча купел", "Възраждане", "Триадица" и "Младост".

"Още след първия тур обявихме, че ще внесем жалба за цялостно касиране на изборите за кмет на София и за общински съветници. Основание за това ни дават близо 80% от протоколите, които са поправяни и преправяни в изборната нощ в ужаса на Арена "Армеец", каза лидерът на БСП в София Калоян Паргов при внасянето на двете жалби в ОИК.

БСП също има особено искане от съда за спиране на встъпването в длъжност на Фандъкова и новия общински съвет, докато бъдат разгледани делата по същество. Предвид практиката до момента е малко вероятно Административния съд да удовлетвори искането.

Търсене на справедливост е причината БСП да внесе жалбите. Сега на ход е българският съд, който всяка година търпи критики от Европейската комисия с мониторинговите доклади, каза лидерът на столичните социалисти. Според него съдът има възможност с решението си по жалбите на БСП да покаже, че е "справедлив и независим".

Ако обаче съдът отново запише в решението си, че "нарушенията в изборния процес не влияят на изборните резултати", то БСП ще сезира европейските институции, допълни Паргов.

Според него хаосът в Арена "Армеец" е бил умишлено създаден, за да се повтори 2011 г., когато някой с "чувалено мнозинство донесе победата на управляващите".

Предстои отделни жалби да внесе и лидерът на БСП Михаил Миков, като той ще оспори резултатите не само в София, но и във Варна, Видин и Ловеч.

От БСП София обясниха, че тяхната цел не е да променят резултатите от изборите в своя полза, а да могат да разберат какъв е действителният вот на хората и да си направят равносметка за представянето си.

Споделяне

Още от Местни избори 2015

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?