Рекордните икономии в испанския бюджет за 2013 подкрепиха еврото

Публичният дълг на Франция ще надхвърли 91% от БВП

Рекордните икономии в испанския бюджет за 2013 подкрепиха еврото

Късно вечерта в четвъртък испанското правителство обяви пореден пакет с мерки за съкращаване на държавните разходи и свиване на бюджетния дефицит. Мерките на правителството се отразиха благоприятно на валутните пазари и еврото поскъпна в петък.

Същевременно и френското правителство огласи основните параметри от бюджета за следващата година, който предвижда изненадващ ръст на публичния дълг, ограничаване на дефицита и ред мерки за стимулиране на ръста и намаляване на безработицата.

Според плановете на испанското правителството догодина дефицитът трябва да бъде намален до 4.5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Тази година дефицитът се очертава да е 6.3% от БВП.

Испания предвижда съкращаване на разходите на министерствата и въвеждане на нов данък върху печалбите от хазарт.

Според публикувания бюджетен план приходите в хазната трябва да се увеличат с 2.7% до 175.2 млрд. евро. Разходите ще нараснат с 5.6% спрямо тази година.

Проектобюджетът на страната, одобрен от правителството, е разработен така, че да бъде сложен край на рецесията и да се изпълнят задълженията пред партньорите в ЕС. Според правителството следващата година трябва да е последната с рецесия.

В момента бюджетният дефицит в Испания е третият по големина в ЕС. Безработицата достигна 25%.

През септември пет от 17-те испански провинции се обърнаха към централното правителство с молба за финансова помощ. Регионите, които страдат от дълговата криза, искат да получат средства от стабилизационния фонд. Този фонд, който разполага с 18 млрд. евро, трябва да започне работа през октомври.

Проектобюджетът на втората по икономическа мощ в еврозоната Франция включва рекорден публичен дълг, който ще достигне 91.3% от БВП.

Предишните бюджетни разчети сочеха таван на дълга от 90.6%. Разликата с новия размер се обяснява с участието на Франция в плановете за поддръжка на държавите в криза от еврозоната като Гърция, например.

През второто тримесечие на 2012 г. публичният дълг се увеличи с 43.2 млрд. евро и стигна 1.832 трилиона евро или 91% от БВП.

Приходите в хазната догодина трябва да се увеличат с 30 млрд. евро за сметка на нови и увеличени данъци. Уверенията на правителството са, че данъците няма да засегнат дребния и средния бизнес. Бюджетният дефицит трябва да бъде ограничен до 3%.

Данните на статистиката сочат, че безработните във Франция минаха три милиона души за първи път от 1999 г. Заедно с частично заетите, които търсят пълна заетост, те стигнаха 4.5 млн. души.

За да се стабилизира равнището на безработицата в следващата година страната трябва да реализира ръст от 1% на БВП, предвижда бюджетният план на правителството.

Според прогнозите през 2012 г. БВП ще нарасне с 0.3%, а през 2013 г. - с 1.2%. През третото тримесечие на тази година се очаква да бъде отчетен спад от 0.1%. През второто тримесечие ръстът бе нулев.

Споделяне

Още от Европа