Рекордните над 3.1 млрд. лв. са получили фермерите в годината на коронакризата

Рекордните над 3.1 млрд. лв. са получили фермерите в годината на коронакризата

"Рекордна финансова подкрепа от над 3.1 млрд. лева е получило през тази година  българското селско стопанство. Това са огромни пари за сектора в условията на пандемия", обяви премиерът Бойко Борисов на работно съвещание с членове на правителството в Министерски съвет.

Това са двойно повече средства спрямо обичайните около милиард и половина, които получават обикновено фермерите.

В петък Държавен фонд "Земеделие" преведе близо 700 милиона лева на около 55 000 земеделски стопани по схемата за единно плащане на площ по ставка, която е по-висока с близо 20 лева на хектар спрямо миналогодишната, посочи министърът на земеделието Десислава Танева.

За всеки декар земя, обработван от фермерите, подпомагането е по 21.01 лв. през 2020 г. при 19.14 лв./дка година по-рано. За дребните фермери това е с 10 – 20 лв. на хектар.

"Тази ставка стана възможна, защото се възползвахме от възможностите на Европейската комисията за прехвърляне на средства", посочи Танева.

В периода 21 - 23 декември предстои фонд "Земеделие" да направи и последното плащане към стопаните за тази година. Очаква се да бъдат преведени още над 80 млн. лв. по мярката за необлагодетелстваните райони по Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020.

Над 30 000 земеделци са получили и допълнителна подкрепа във връзка с пандемията.

"С над 400 милиона лева тази година бяха увеличени средствата за подкрепа заради Covid-19 и сушата", каза Танева.

През януари се предвижда отварянето на две нови ковид-мерки по Програмата за морско дело и рибарство, които вече са обсъдени с бизнеса, допълни тя.

Очаква се фонд "Земеделие" да увеличи бюджета си за подкрепа за компенсация за сушата в Югоизточна България с още 5 милиона лева в петък.

"Помощта за стопаните ще се увеличи от 2 на 3 лева за декар. За сушата компенсацията е близо  23 милиона лева, с които сме помогнали на 6000 стопани", каза Танева.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?