Рекордно малко пари за медийна предизборна реклама

ГЕРБ и БСП остават най-харчещите, а "Евроком ТВ" - най-получаващата

Рекордно малко пари за медийна предизборна реклама

Рекордно малко средства за медийна кампания преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли са изхарчили партиите за разлика от предходни вотове. В първите три седмици от старта на сегашната кампания партиите и коалициите са сключили договори с медиите за едва 1 578 384 лв. без ДДС. Това сочи мониторингът "Отворен парламент" на Института за развитие на публичната среда. Той 40 национални и регионални медии – 10 телевизии, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 информационни сайта и агенции.

От ГЕРБ и БСП продължават да харчат най-много средства за агитация в медиите. На първо място по разходи отново е коалицията ГЕРБ-СДС с 347 253 лв., следвана от левицата с 283 251 лв. Обединените в патриотична коалиция партии, които в различни формати не успяха да влязат в парламента на изборите през април, се нарежда на трето място с 254 016 лв.

Единственият участник, който продължава да няма договори за реклама в медиите, е партия "Подем". От "Атака" отново не са плащали за реклама, като са използвали възможността да подпишат договор за безвъзмездно отразяване в партийната си телевизия "Алфа".

И към този момент най-много средства е привлякла телевизия "Евроком" – 270 550 лв. Тя е следвана от БНТ с 223 900 лв. и бТВ със 173 471 лв. Нова ТВ остава на пето място по привлечени средства след вестник 24 часа.

Въпреки че сумите на двете най-големи частни национални телевизии нараснаха спрямо миналата седмица, те остават значително по-малки от предходни кампании. Двадесет дни след началото на кампанията, бТВ има три сключени договора – с БСП за България, с ГЕРБ-СДС и с Български патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ. Три са и договорите на Нова ТВ – с БСП за България, с Партия на Зелените и с патриотичната коалиция.

Първенец по спечелени от кампанията пари и по безвъзмездни договори

Прави впечатление, че първенецът по спечелени средства от кампанията до момента, телевизия "Евроком", продължава практиката си да сключва безвъзмездни договори. Този път такива има с 13 политически субекта – "Свобода", "БСП за България", "Изправи се! Мутри вън!", Движение "Заедно за промяна", "Пряка демокрация", "Демократична България", "Ляв съюз за чиста и свята република", МИР, Гражданска платформа "Българско лято", "Възраждане", "България на труда и разума", "Републиканци за България", "Партия на Зелените".

Същата опция ползва и телевизия 7/8 на Слави Трифонов с неговата партия "Има такъв народ.

Към 30-и юни 8 от включенитe в мониторинга медии не са обявили договори с участниците в кампанията. Това са вестниците "Стандарт", "Монитор", "Телеграф", "Черноморски фар", "Старозагорски новини", "Арда нюз и сайтовете БГНЕС и Фрог нюз. Някои от тях обаче публикуват агитационни материали. "Стандарт" например е публикувал в броя си от 25 юни шест страници с политическа реклама, като някои от тях не са маркирани в съответствие с изискванията на Изборния кодекс, посочват от "Отворен парламент".

В анализа на изхарчените средства за предизборна кампания се отбелязва, че сумата е рекордно ниска. На същия етап преди парламентарните избори през април партийните централи бяха отделили 3 518 725 лв., в кампанията за парламентарните избори през 2017-та разходите възлизаха на 2 429 846 лв., а през 2014-а – 2 289 102 лв.

Икономия за вота наесен

Вероятно основна причина за това е рекордно скъпата медийна кампания преди два месеца, която значително намали средствата в партийните каси. Не бива да забравяме, че до края на годината предстоят още едни избори – тези за президент, които могат да бъдат комбинирани с предсрочни парламентарни такива. Това също е възможна причина партиите да не влагат значителни средства в настоящата кампания, коментират от Института за развитие на публичната среда.

Обръща се внимание върху станалата трайна практика за сключване на безвъзмездни договори за обслужване на партиите. Липсва яснота за вида медийни услуги, включени в тези договори, както и за техния обем. Търговската логика на подобни споразумения също е трудно обяснима, тъй като те предоставят ефирно време без заплащане за това.

Десет дни преди края на кампанията най-гледаните според данните на пийпълметрията национални частни телевизии – bTV и Нова ТВ, не са сред предпочитаните канали за комуникация с избирателите. Към този момент те са успели да привлекат едва 18% от средствата за предизборна реклама, вместо традиционните за тях 50%.

Обществената телевизия БНТ е на второ място по привлечени приходи, но е редно да отбележим, че нейните тарифи не се образуват на пазарен принцип, а се определят с постановление на Министерски съвет. Също така тази телевизия предоставя и безплатни форми за отразяване на кандидатите съгласно разпоредбите на Изборния кодекс.

Споделяне

Още от Предсрочни избори

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?