Рекордно ниски лихви за бизнес заеми в евро през септември

Ставките по ипотечните кредити растат за първи път от пролетта на месечна база

Рекордно ниски лихви за бизнес заеми в евро през септември

Рекордно ниски лихви за бизнес заеми от под 5% през септември, отчете БНБ. За първи път обаче от февруари – март има ръст при лихвите по ипотечните кредити на месечна база. Малко увеличение има при лихвените проценти по депозитите за домакинствата на месечна база.

На годишна база обаче лихвите по заемите и депозитите за домакинствата са по-ниски спрямо септември 2014 г. Това сочи статистиката на БНБ за септември 2015 г.

Кредити

Средната лихва по жилищните заеми през септември в лева е 5.72%, докато в евро – 5.84%. Това е ръст от 0.11 процентни пункта за заемите в лева, докато за тези в евро повишението е с 0.13 процентни пункта в евро спрямо август.

Спрямо септември 2014 г. обаче лихвите по ипотечните кредити в лева намаляват с 0.86 процентни пункта, а тези в евро – с 1.04%.

Така през септември банките увеличават лихвените проценти по жилищните заеми в левове за пръв път от февруари, а по тези в евро – за пръв път от март.

Ръст на ставките има и при потребителските кредити в евро спрямо август с 0.05%, като те достигат до 7.12%.

При заемите за домакинствата в лева е отчетено понижение на годишна и месечна база до 10.72%.

По отношение на фирмените заеми банките свалят лихвите за тези в евро, докато теглените в лева през септември растат, сочат още данните на БНБ.

Историческо дъно достига лихвата по фирмени заеми над 1 млн. евро от 4.97%. Това е понижение с 0.37 процентни пункта на годишна база, докато на месечна спадът е с 2.87%.

Малките фирмени заеми до 1 млн. евро също поевтиняват и достигат до 4.69% през септември, което е спад с 0.68% за година.

В същото време обаче заемите за бизнеса в лева поскъпват. Лихвата по левовите кредити до 1 млн. евро се покачва леко до 5.85%, а тази за големите заеми до 5.74%.

Депозити

Лихвите по депозитите продължават да намаляват на годишна база, но тези за домакинствата отбелязват незначителен ръст за първи път от началото на годината.

Средната лихва по депозитите в лева е 1.51%, а в евро – 1.24% през септември. Това е ръст от 0.04 процентни пункта спрямо август, докато на годишна база е отчетено намаление съответно с 1.24% за левовите и с 1.32% за депозитите в евро.

Лихвите по депозитите за бизнеса продължават да намаляват, като за тези в лева са 0.65%, а в евро – 0.80%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?