Рекордно обезщетение от 30 000 лева за ухапан от куче

Кангал

Старозагорският окръжен съд определи рекордно обезщетение от 30 000 лв. за мъж, ухапан от куче в село Александрово, община Павел баня, съобщи вестник "Труд". Обезщетението се дължи от Шериф Патраклъ, защото неговият домашен любимец от породата кангал е нападнал съселянина му Юсеин Тропов.

Проверка на Mediapool в съдебното решение показа, че инцидентът е станал 20 август 2011 година, когато животното се изтръгнало от синджира и нападнало мъжа, който имал навик да го дразни. При 20-минутната схватка животното откъснало палеца на дясната му ръка, а двете му ръце до лактите били в кръв. Братът на собственика едва ги разтървал.

Решението за обезщетението може да се обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

В решението на съдия Трифон Минчев става ясно, че срещу собственикът на кучето е имало и наказателен процес за същия случай, който е завършил със споразумение. Патраклъ се е признал за виновен, че не е положил достатъчно грижи за кучето, което се е намирало под негов надзор. Той е бил осъден на 6-месечна пробация.

По гражданското дело за обезщетение пострадалият е настоявал за 40 000 лв. за причинените му болки и страдания от телесната повреда, както за 63.60 лв. имуществени вреди – платеното за лечението.

Съдия Минчев приема, че кучето е причинило на Тропов тежка телесна повреда. Според него обаче справедливото обезщетение е 30 хил. лв.

”Този извод съдът прави, изхождайки от постоянната практика на съдилищата, която сочи, че в конкретния случай сме изправени пред тежка по степен телесна повреда, а ищецът към настоящия момент не е възстановен напълно”, става ясно от решението. Собственикът на кучето трябва да плати още 900 лв. за разноски по делото, както и 1202 лв. съдебни такси.

Споделяне

Още от България