Рекордно поскъпване на компенсаторките преди търг на държавни земи

Печалбата от антикризисната мярка, която трябваше да вкара в бюджета 400 млн. лв., отива в частни ръце

Рекордно поскъпване на компенсаторките преди търг на държавни земи

Държавата ще продаде 154 000 дка ниви от поземления фонд срещу поименни компенсаторни инструменти, съобщи Министерството на земеделието и храните във вторник. Така стана ясно защо компенсаторките поскъпнаха рекордно с над 134% от началото на годината. Веднага след съобщението на земеделското министерство боновете отново повишиха цените си с 20% достигайки 74 ст.

Макар че е трудно да се проследи през борсата кой е купувачът на големите обеми компенсаторки, според три независими източника на "Капитал" основните купувачи са собствениците на "Винпром Пещера". Чрез различни свързани лица за около девет месеца те са се сдобили поне с половината налични на пазара бонове. Става въпрос за книжа за около 37 млн. лв. по номинал, което би позволило покупка на земи за тази сума при реално платени едва около 15 млн. лв. – цената, на която са купени боновете на борсата.

Предстоящите търгове се правят в интерес на земеделците, като целта е да се постигне окрупняване на земите, справедливо обезщетение на собствениците на компенсаторни инструменти, а държавата да се освободи от ненужни земи, които сега пустеят, коментира зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова пред Mediapool.

Земите, които ще се търгуват са малки парцели от декар – два. Те са съседни на собственици на имоти, които биха желали да ги купят, обясни Боянова. Тези имоти многократно са били пускани на търгове за наем или аренда, но никой не е пожелал да ги вземе. С продажбата им чрез компенсаторни бонове държавата ще се освободи от един пустеещи земи, а хората ще могат да си окрупнят имотите и да получат справедлива цена за боновете си, изтъкна зам.-министърът на земеделието.

През ноември поименните компенсаторни инструменти се търгуваха срещу 20 ст. при лев номинал на борсата. Поскъпването им започва в началото на годината, като през последния месец цената на книжата набра скорост, за да достигне до рекордните 83 ст. на 10 август. След това започнаха да падат. През това време нивата на другите два вида компенсаторни инструменти остана без промяна.

“Поскъпването може да е причинено от желанието на голям играч да събере силен портфейл от компенсационни бонове. Но това, което се продава, е капка в морето спрямо обемите компенсаторки, които са в обращение. Освен това може да сте сигурни, че продавачите не са първособственици, те най-вероятно дори не са разбрали, че цената се е повишила”, коментира преди дни Валентин Христов, председател на Сдружението на собствениците на компенсаторни инструменти.

Така остава съмнението, че собствениците на бонове ще отидат да си купят земя с хартийките, които имат.

Тръжните цени и парцелите тепърва ще стават ясни

Все още не е ясно кои конкретни имоти и на какви цени ще се продават. Всяка отделна процедура и началните тръжни цени, от които ще започне наддаването, ще бъдат определяни от съответната областна земеделска дирекция, на чиято територия се намират продаваните терени, обясниха пред Mediapool от  земеделското министерство.

Държавни земи няма да се продават само в областите на София-град и Габрово, тъй като не отговарят на условията за това.

Заповедта за националните търгове на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов ще бъде публикувана тепърва в местните вестници. Кандидатите желаещи да купят земеделска земя ще могат да се включат в процедурата в 30-дневен срок след пускането на обявлението. Те трябва да подадат заявленията в областната дирекция.

Информация за земите от държавния поземлен фонд, както и за реда и условията за участие на кандидатите, се предоставя от съответните общински служби по земеделие и Областните дирекции "Земеделие”.

Държавата е вторият най-голям собственик на земи след общините с 2.2 млн. декара. От тях 1.3 млн. декара са свободни, според данни от фонда обявени преди две години.

Обикновено декар земя, която пуска държавата за продан с компенсаторки, се продава за 900-1000 лв. по номинал на боновете, твърдят брокери. Според тях цената може и да е по-малка, ако земята е ниска категория. Така например държавата е продавала такива земи и за 100 лв. на декар, т.е. за около 100 компенсационни бона.

В който и ценови диапазон да се случат предстоящите търгове обаче, придобитият на средно 30-40 ст. пакет бонове ще направи покупката реално два-три пъти по-евтина. Така компаниите около "Винпром Пещера" ще могат да купят изгодно значителен обем земя, коментира “Капитал”.

"Винпром Пещера" има две компании за земеделска земя - "Омега агро" и "Омега агро инвест". Управителят на дружествата Борислав Петков коментира пред “Капитал”, че в момента те не купуват подобни инструменти на фондовата борса и не биха пазарували през трети лица. “Омега агро” има около 80 хил. броя поименни компенсационни бона, а другото дружество няма такива книжа. "Омега агро" е член на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, на която Петков е председател, и е сред най-големите частни собственици в страната с поне 160 хил. дка.

Несъстоялата се антикризсна мярка

Продажбата на земя от Държавния поземлен фонд беше една от антикризисните мерки на правителството за осигуряване на приходи в бюджета. Плановете бяха за приходи от над 400 млн. лв. по думите на земеделският министър Мирослав Найденов през март 2010 г.  Тогава той обясни, че интересът към земеделските земи от държавния поземлен фонд е много голям, защото по-голямата част от тях са комасирани.

Очевидно и тази антикризисна мярка няма да проработи в полза на държавния бюджет поне засега, но със сигурност ще е от полза за определени земеделци.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?