Рекордно поскъпване на петрола заради поредна атака срещу Юкос

Руските власти са наредили на руския петролен гигант Юкос да спре продажбите на нефт, обяви компанията.

Службата на съдебните изпълнители към руското Министерство на правосъдието е отправило искане към основните добивни дъщерни компании на Юкос - Юганскнефтегаз, Томсктефт и Самаранефтегаз - да преустановят всякакви действия с имуществото, съобщава Интерфакс.

Юкос произвежда 1.7 милиона барела петрол дневно, което е 20% от общия добив на Русия.

Нареждането на властите вероятно ще ускори колапса на компанията, която трябва да плати 3.4 милиарда долара данъчни задължения за 2000 г.

Ново рекордно поскъпване на петрола

Притесненията около финансовата криза в Юкос предизвикаха ново драстично покачване на цените на петрола.

Цената на суровия Брент стигна до 39.25 долара за барел в търговията късно следобед в сряда, което е най- високото ниво от 14 години насам.

В САЩ цената на лекия суров петрол скочи до 43.05 долара - с 60 цента над достигнатата през юни рекордно висока стойност.

След Саудитска Арабия, Русия е вторият по големина износител на петрол.

Производството на страните от ОПЕК вече е на най-високите равнища от 1979 г. досега, в отговор на огромното търсене в САЩ и Китай, където потреблението на петрол нараства.

Разпоредбата на властите принуждава Юкос да спре производството

Близък до руското правосъдно министерство източник е заявил, че искането към трите дъщерни компании на Юкос е изпратено на 21 юли. Според адвокатите на компанията по този начин властите забраняват търговията с петрол.

В писмо до главния съдебен изпълнител на Русия Аркадий Мелников адвокатът на Юкос Дмитрий Гололобов отбелязва, че предявените към дъщерните компании на Юкос искания, първо "не съответстват на нормите на действащото законодателство" и второ - "пораждат сериозни последствия", както за самите предприятия, така и за регионите, в които те работят.

Според мнението на Гололобов назованите компании фактически са принудени да спрат добива и доставката на нефт, а също им е забранено да отчуждават каквото и да било имущество, следователно и да осъществяват доставката на готовата продукция.

На Московската международна валутна борса (ММВБ) и Фондова борса РТС е започнало стремително падане на котировките на акциите на Юкос.

В сравнение с нивото на закриването на търговете във вторник, стойността на акциите на Юкос е паднала повече от 15 процента. В 13.20 часа стойността на една акция е била 89,6 рубли. В 13.28 часа търговете с акции на Юкос на ММВБ са били прекратени за един час. На фондовата борса БТС акциите на Юкос са паднали повече от 18,6 процента. Стойността на една акция стана 2,95 долара.

Съдебните изпълнители изискаха от Юкос 15 милиарда рубли

Съдебните изпълнители изискаха от Юкос 15 милиарда рубли по иска на Министерството по данъците и вземанията, съобщава РИА Новости като се позовава на министъра на правосъдието Юрий Чайка.

"Вече са постъпили на депозитните сметки 15 милиарда рубли и от тях 12,5 милиарда вече са прехвърлени в бюджета", е казал министърът, уточнявайки, че става дума за данъчните задължения на компанията.

Юрий Чайка също е съобщил на журналистите, че в скоро време ще бъде направена оценка на акциите на компанията Югансктефтегаз, която произвежда 60% от добивания от Юкос нефт. Правителството иска да продаде предприятието, за да си прихване сумата по дължими данъци на Юкос от 2000 г.

Данъчните искове са част от мащабната съдебна акция срещу Юкос и нейния бивш директор Михаил Ходорковски. Тя се възприема като политически мотивирана атака на Кремъл за наказание на Ходорковски, който финансираше опозиционни партии и не криеше личните си политически амбиции.

Срещу Ходорковски, който бе арестуван през октомври м.г., и неговият бизнес партньор Платон Лебедев се води съдебен процес по обвинения в измами и неплащане на данъци.

Опасенията, че активите на Юкос ще бъдат предадени на близки до Кремъл бизнесмени, се усилиха във вторник, когато държавната петролна компания Роснефт обяви, че Игор Сечин, заместник - шеф на администрацията на Владимир Путин, е назначен за председател на борда ѝ.

Сечин, който е близък приятел на Путин, е смятан за архитект на съдебната кампания срещу Юкос. Заедно с газовия монопол Газпром и свързаната с Кремъл фирма Сургутнефтгаз, Роснефт е смятана за евентуален купувач на активите на Юганскнефтегаз, която властите искат да продадат.

Изпълнителният директор на Юкос Стивън Тииди определи действията на съдебните изпълнители за спиране на производството на три предприятия като нелогични.

"Ние нямаме друг избор, освен да се съобразим с иска на съдия изпълнителите, добави той.

Правосъдният министър Юрий Чайка заяви, че Юкос няма да има никакви проблеми, включително с изплащането на заплати, в резултат на запорираните банкови сметки. По думите му, представителите на Юкос шантажират властта, предава РИА Новости.

"Съзнателно се спекулира, шантажират се органите на изпълнителната власт, което може да създаде проблеми и да наруши правата на човека", е казал Чайка на журналистите. "Днес ние имаме работа изключително с углавно и арбитражно дело. Има решение на арбитражния съд, което е встъпило в законодателна сила", добави той.

По-рано представителите на Юкос се обърнаха с молба за размразяване на сметките на компанията, за да не възникват проблеми с изплащането на заплатите на сътрудниците.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?