Рекордно поскъпване на суровия петрол

Цената на американския лек суров петрол достигна във вторник нов абсолютен максимум, предаде Асошиейтед прес. В електронната търговия на Нюйоркската търговска борса, продължаваща в Азия, фючърсите с американски лек суров петрол с доставка през ноемврипоскъпнаха до 50,47 долара за барел - повишение с 83 цента спрямо заключителното ниво в края на редовната сесия в понеделник в Ню Йорк.

Новото поскъпване на петрола се дължи на нарастващата тревога за ситуацията в Нигерия - петия по големина производител в ОПЕК, в съчетание с безпокойството за сигурността на доставките от Русия, Саудитска Арабия и Ирак.

Опустошителните урагани в Карибския район и натиска на търсенето също допринесоха за повишението на цените.

Компаниите Shell и Agip през последните дни евакуираха част от работниците от южния нигерийски район Делта, където се водят боеве между правителствените сили и конкурентни групировки.

Друг фактор за повишение на цените са сблъсъците между полицията и заподозрени въоръжени ислямисти в Рияд, столицата на Саудитска Арабия.

Ръководителят на ОПЕК заяви в понеделник, че страните - производителки от картела няма да преразглеждат квотите за добив преди следващата си среща през декември и постави под въпрос значимостта на последното поскъпване на петрола.

"Това е заради урагана Айвън и някои проблеми на други места", каза Пурномо Юсджианторо, който е и министър на петрола на Индонезия.

"Това не е проблем на търсенето и предлагането. Доставките от ОПЕК са достатъчни", добави той.

ОПЕК се съгласи да увеличи производствената квота с един милион барела дневно до 27 милиона барела на срещата във Виена по-рано този месец. В същото време организацията потвърди своя ангажимент за целева цена на суровия петрол от порядъка на 22-28 долара за барел.

"В близко време цените на петрола на американските борси могат да достигнат до 61 долара за барел", смятат обаче аналитици от американската банка Морган Стенли, цитирани от Ройтерс.

От началото на 2004 г. петролните цени поскъпнаха на световните пазари с около 50 процента.

Администрацията на президента Джордж Буш заяви, че следи внимателно ситуацията, но говорителят на Белия дом Скот Маклелън каза, че Стратегическият петролен резерв на САЩ няма да бъде използван за намаляване на цените.

АФП и Ройтерс изброяват комбинацията от структурни, сезонни и геополитически фактори за поскъпването на петрола.

Първата група фактори са свързани с търсенето и предлагането на петрол:

- Бързо нарастващо търсене, подхранвано от възстановяването на икономиката на САЩ - най-големият световен потребител на енергия, и от икономическия бум в Китай - вторият световен потребител. През последната година търсенето на петрол в Китай е нараснало с 40 процента.
- Очакван силен растеж на търсенето в други страни, чиито икономики се развиват бързо - като Индия, която сега е на шесто място в света по потребление на енергия.
- Най-ниското ниво в историята на петролните резерви на САЩ, което донякъде се дължи на политиката на максимално попълване на Стратегическия петролен резерв (СПР) на страната след атентатите от 11 септември 2001 година.
- Недостатъчно на брой и остаряващи рафинерии в САЩ, които не могат да се справят с увеличаващото се търсене на бензин.
- Засилващите се спекулации на петролния пазар, тъй като повишаването на цените на петрола и тяхната нестабилност са изкусителна възможност за инвеститори, които могат да реализират значителни печалби, докато фондовият пазар е в стагнация.
- Неспособността на ОПЕК, която в момента произвежда с почти пълния си капацитет, да подава повече петрол на пазара, за да спре повишаването на цените.

Втората група фактори са геополитическите:

- Нестабилността в Ирак, чиито петролни инсталации, и най-вече - петролопроводите, са обект на постоянни нападения от началото на офанзивата на коалиционните сили в страната.
- Ескалацията на насилието в Саудитска Арабия, която е вторият по големина в света производител на петрол. Вълната от убийства на чужденци и честите сблъсъци с бунтовници, заподозрени в подкрепа на терористичната мрежа Ал Каида, пораждат опасения, че чуждестранните специалисти ще напуснат страната, както и тревога за сигурността на петролните инсталации, а всичко това може да се отрази негативно на производството на страната.
- Опасения, свързани с руския петролен гигант Юкос - най-големият производител на петрол в Русия, намиращ се на ръба на фалита заради конфликт с руските власти.
- Несигурността в Нигерия - водещият производител в Африка и шести износител в света, където конкурентни групировки се опитват да поемат контрола над районите, в които се добива петрол.

Третата група фактори са сезонните:

- Приближаването на зимата, което е свързано с нарастване на търсенето на гориво за отопление в САЩ.
- Серията разрушителни урагани в югоизточната част на САЩ, които причиниха нарушения в добива и преработката на петрол в района.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?