Рекордно производство на ток от вода през 2015 година

Рязък спад при топлофикациите, заводските централи и лек при АЕЦ "Козлодуй"

Рекордно производство на ток от вода през 2015 година

Производството на електроенергия от водните централи през 2015 г. е поставило абсолютен рекорд за цялата история на работа на българските ВЕЦ-ове. Ръст има и в производството на ток от т.нар. американски ТЕЦ, слънчевите и вятърните централи, като особено голям е той при мощностите на биомаса. Рязък спад обаче бележат заводските централи, топлофикациите, леко намаление отчита и АЕЦ "Козлодуй, сочи статистиката на Централното диспечерско управление на "Електроенергийния системен оператор".

Хидроцентралите са произвели с 22 на сто повече електроенергия в сравнение с 2014 г. и са достигнали 14-15 процента дял от общото производство на ток при 5-процентен годишен дял обикновено, съобщи Митю Христозов от Централното диспечерско управление пред БНР във вторник. По думите му тепърва ще се анализира на какво се дължи този рекорден ръст в производството, но принос за това има голяма приточност на язовирите и наличието на традиционен пазар на хидроенергията, която е гъвкава и позволява постигането на високи цени.

Ръст в производството на ток бележат и вятърните и слънчевите електроцентрали – съответно с 8.7 на сто и 11.5 на сто. При централите на биомаса скокът е много голям – с 53 процента повече ток са произвели те, но делът им на пазара е много малък - едва 0.3 на сто.

При въглищните централи натоварването през миналата година е било с 11.5 на сто по-голямо и това се дължи най-вече на т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марича Изток 3", които през 2015 г. са били доста по-натоварен спрямо предходната година. "Очевидно това е по-изгодно, тъй като цената на разполагаемост, плащана от НЕК, е висока и по-добре е те да работят", посочи Христозов.

Най-голям спад в работата си бележат заводските централи, построени да захранват собствени производствени мощности, но през последните години работят по-скоро, за да продават тока си на НЕК, отколкото за лични нужди. При тях намалението е 33 процента, а при топлофикациите, които също произвеждат електроенергия, спадът е 18 на сто. Причината за това е решението на енергийния регулатор да въведе квоти за тяхното производство, което разтоварва "Националната електрическа компания" от разходи.

Производството на ядрен ток е била с 3.1 процента по-малко през миналата година, като това се дължи основно на по-дългия ремонт на единия от реакторите в АЕЦ "Козлодуй" . В VІ блок бе сменен статор на турбогенератора, а през тази година ще има подмяна на ротор на турбогенератора на V блок. Това е част от програмата за удължаване на живота на атомната ни централа.

Като цяло производството на ток в страната е нараснало с 3.9 на сто заради повишеното потребление и увеличения износ.

По първоначалните оценки се вижда, че потреблението на ток се е повишило в страната с 2.5%. Тази година в България са консумирани 7.813 млрд. кВтч. Увеличението се дължи на индустрията и сферата на услугите.

Износът на ток също се е повишил с около 10%, основно за Турция и Гърция. Общото количество експортиран електроенергия е 10.538 млрд. кВтч.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?