Рекордно равнище на новите случаи на коронавирус в Токио

Рекордно равнище на новите случаи на коронавирус в Токио

Броят на новите случаи на коронавирус в Токио нарасна до рекордно равнище по време на Олимпийските игри, предаде ДПА.

За последното денонощие японската столица отчете 2848 нови случая на заразяване, с което беше надминат предишния рекорд от 2520 случая на 7 януари.

Преди игрите експерти предупредиха, че броят на новозаразените на денонощие може да достигне до 3000 по време на спектакъла. Ситуацията може да стане "критична", казаха те. В Токио в момента е в сила четвъртото от началото на пандемията извънредно положение.

Не участниците в Олимпиадата са основният проблем, каза наскоро пред ДПА Коичи Накано, професор по политология в токийския Университет "София".

По думите му по-скоро това е фактът, че игрите се провеждат във време, когато населението е все по-"разочаровано" от непрекъснатото продължаване на извънредното положение: "Хората стават нетърпеливи и вече не слушат правителството".

Интересът към игрите допринася за това много от гражданите да не си стоят вкъщи, въпреки призивите на правителството, тъй като се опитват максимално да се доближат до Олимпиадата, като например по време на колоездачните надпревари.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?