Рекордно висока активност на изборите за френски президент

Рекордно висока активност на изборите за френски президент
При рекордно висока избирателна активност протича вторият тур на президентските избори във Франция, които са най-оспорваните от десетилетия насам.

До обед пред урните се явиха 35% от гласоподавателите. Това е най-високата избирателна активност за първата част на изборния ден за президентски вот за повече от три десетилетия, предаде ББС.

В неделя французите решават дали кандидатът на управляващата десница Никола Саркози или социалистката Сеголен Роаял да наследи Жак Ширак, който бе начело на страната през последните 12 години.

В петък Роаял заяви, че евентуална победа на Саркози може да предизвика бунтове в най-бедните райони на големите градове, населени от африкански и арабски емигранти. Саркози реагира гневно, като обвини представителката на социалистите в словесно насилие и нарушаване на елементарните правила на демокрацията.

Експерти смятат, че предложената от Саркози програма за намаляване на безработицата и увеличаване на икономическия растеж е по-конкретна и рационална, докато идеите на Роял са твърде мъгляви.

Проучванията на общественото мнение показват, че Саркози се ползва с подкрепата на 55% от електората, докато Роял би могла да получи 45% от гласовете.

Избирателните бюра бяха отворени в 8 часа местно време, като право на глас в страната имат 43.5 млн. души. Повече от един милион души, живеещи в, т.нар. "задморски територии" на Франция гласуваха в събота.

На първия тур, проведен на 22 април, избирателната активност беше 85% - най-висока за последните 45 години.

Споделяне

Още от Свят