Рекордьорът по бонуси Кирил Ананиев намирал вземането им за “неправилно”

Заместник-министър на екологията от Тройната коалиция няма да връща пари на Борисов и Дянков

Взелият бонуси за над половин милион лева заместник-министър на финансите Кирил Ананиев искал да бъде освободен от някои от “доходоносните” бордове на фирми, но финансовият министър Пламен Орешарски в мандата на Тройната коалиция му отказал с мотива, че изпълнява закона. Това стана ясно в четвъртък от думите на Ананиев пред ТВ7.

Същевременно друг негов колега - заместник-министърът на околната среда в кабинета “Станишев” Чавдар Георгиев, заяви пред БНР, че няма намерение да връща бонус. “На Бойко Борисов и на Симеон Дянков пари няма да върна”, обясни Георгиев. “Дарявал съм много пъти, ще продължа според силите и възможностите си да подпомагам организации, приятели и близки”, допълни още той.

Той уточни, че за четирите години като зам.-министър е получил допълнително над 100 000 лв., като на месец е получавал допълнителни възнаграждения от порядъка на 1000 до 1500 лв.

“Аз съм получавал не бонуси, ако под бонуси разбираме допълнителни стимули, а в министерството съм получавал допълнителни възнаграждения под формата на възнаграждения за участие в бордове във фондове. По силата на това, че бях зам.-министър, отговарящ за управлението на отпадъците, участвах, както и сегашните зам.-министри, във Фонда за радиоактивните отпадъци и за извеждане на ядрените съоръжения", обясни той.

Според него това е поредната обществена манипулация.

“Вероятно държавата не върви на добре като управление. Вероятно има много проблеми, които, за да не бъдат поставени на дневен ред и обсъждани в обществото, отново се взима един въпрос, който по същество няма важно значение за управлението на държавата, то не влияе икономически нито на бюджета, нито на дефицита”, заяви бившият заместник-министър.

Ако говорим за морал, то най-висша форма на морала е законът, допълни Георгиев.

На закона се позова и Кирил Ананиев. Неколкократно съм молим финансовия министър да бъда освободен от някои от бордовете или да не се получават бонуси за участието. Пламен Орешарски беше коректен и ми казваше, че спазва закона, твърди Кирил Ананиев.

Смятам за неправилно участието на високопоставени управници в бордове и съвети. Аз го правих, защото такава беше действащата нормативна уредба. Моралът е на входа, защото участието се решава от Министерски съвет или от ресорния министър, обясни Ананиев.

По думите му в правилника на фонд "Земеделие" например е записано, че трябва да участва зам.-министър на финансите.

“Всичко, което получих като възнаграждение от участието си в бордове, го дарих за различни благотворителни каузи”, заяви още Ананиев.

Всички пари, след като са платени данъците, съм ги използвал за благотворителност. Най-голяма част от средствата съм ги дарявал за деца с тежки заболявания, обясни Ананиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?