Рекс Тилърсън: САЩ имат "големи проблеми" с ядреното споразумение с Иран

Не е необходимо да се предоговаря сделката, твърди Федерика Могерини

Рекс Тилърсън: САЩ имат "големи проблеми" с ядреното споразумение с Иран

САЩ имат "големи проблеми" със сключеното през 2015 г. международно споразумение за ядрената програма на Иран, обяви за пореден път държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън, след като проведе "конкретен" разговор по темата с иранския му колега Мохамад Джавад Зариф, предава в четвъртък Франс прес.

По думите му Техеран "технически се придържа" към сделката, но тя не си е изпълнила целта.

Американският държавен секретар каза пред репортери в централата на ООН, че страните, договорили споразумението, са имали ясното очакване, че една от ползите от него ще бъде отстраняването на сериозните заплахи, тегнещи над региона. Въпреки това Иран продължава да подкрепя сирийския режим, извършва зловредни действия в киберпространството, разработва балистични ракети, които застрашават стабилността в региона, изпраща оръжия в Йемен, Сирия и Ирак, смята Тилърсън.

"Откакто споразумението бе потвърдено, видяхме всичко друго, но не и по-мирен и стабилен регион", заяви той, цитиран от ДПА. По думите му президентът на САЩ Доналд Тръмп вече е взел решение дали да оттегли страната от споразумението, но го бил споделил дори с екипа си.

Преди изявлението на Тилърсън представители на страните по споразумението – Иран, САЩ, Китай, Русия, Франция, Обединеното кралство и Германия, се срещнаха в сряда в кулоарите на Общото събрание на ООН. Това бе и първият ариф, откакто Тръмп встъпи в длъжност в Белия дом.

След срещата върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини направи изявление, от което се създаде впечатление, че на срещата е имало консенсус в полза на запазване на споразумението в сегашния му вид, предаде БТА.

Въпреки критиките на Тръмп, тя е на мнение, че не е необходимо да се предоговаря споразумението за ядрената програма на Иран. Същата позиция изрази по време на речта си пред Общото събрание на ООН и френският президент Еманюел Макрон, според когото евентуалното оттегляне на САЩ от сделката би било груба грешка.

Той все пак загатна, че е готов за по-твърди действия към Иран, защото по думите му споразумението е недостатъчно, предвид растящото регионално влияние и засилената дейност по разработването на балистични ракети от Иран. Макрон изрази мнение, че на Техеран трябва да бъдат наложени санкции заради изпитанията на балистични ракети и да се обсъди ролята на му в региона, където "напрежението нараства заради дейността на "Хизбула" и натиска на Иран върху Сирия".

Американският президент изглежда готов да да се откаже от това историческо споразумение, чиято цел е да гарантира мирния характер на иранската ядрена програма, в замяна на постепенно вдигане на санкциите, наложени върху Техеран. Вашингтон критикува факта, че някои от предвидените ограничения ще бъдат премахнати през 2025 г. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят