Рекс Тилърсън се закле като държавен секретар на САЩ

Снимка: ЕПА

Бившият шеф на петролната компания "Ексон Мобил" се закле като държавен секретар на САЩ, след като получи подкрепата на Сената, съобщи ББС.

За назначението му гласуваха всичките 52-ма републикански сенатори. В крайна сметка към тях се присъединиха и 4-ма от демократите.

„Получих и огромен поток от великолепни писма с насърчителни думи от хора от цялата страна, които не познавам. Техните послания наистина ще ми напомнят, заемайки поста държавен секретар, че като служа на този президент, аз служа на техния интерес и ще представлявам интересите на целия американски народ винаги и по всяко време“, увери Тилърсън.

Първият външен мнистър, когото ще приеме новият държавен секретар на САЩ е германският – Зигмар Габриел. Той заяви преди визитата си в четвъртък, че ще занесе във Вашингтон послание на приятелство и доверие, независимо от размяната на критики между двете страни.

По-рано тази седмица бъдещият ръководител на нов Съвет за търговията към Белия дом Питър Наваро обвини Берлин, че използва "силно занижена стойност" на еврото, за да "експлоатира" САЩ и партньорите им от Евросъюза.

Президентът Доналд Тръмп пък е критичен към германската политика на отворени врати към бежанците, а канцлерът Ангела Меркел на свой ред осъжда указа му, който забранява на граждани от седем мюсюлмански държави да влизат в САЩ.

Британският вестник "Гардиън" се спира на тежките проблеми, пред които се изправя новият американски държавен секретар Рекс Тилърсън само часове след утвърждаването на номинацията му в Сената. Още в заглавието всекидневникът посочва, че Тилърсън "трябва да спечели битки в страната преди да изправи пред войни в чужбина".

"Гардиън" изрежда куп кризи и проблеми, които Тръмп вече е създал на своя външен министър само за първите две седмици на президентството си, преди утвърждаването на Тилърсън: отблъскването на американски съюзници в арабския и ислямския свят със забраната за приемане на бежанци, отприщването на вълна от недоволство в самия Държавен департамент, довела до напускане или уволнение на над хиляда опитни дипломати, дипломатическа буря в отношенията с Мексико (заради прословутата стена по границата), много спорна акция на американските спецчасти в Йемен с "ужасен край", дрънкане на оръжие от новия президентски съветник по националната сигурност Майкъл Флин, крайно изострило отношенията с Иран и нажежило обстановката в Залива, обидно отношение на самия президент към лидера на един от най-близките съюзници на САЩ - Австралия, и пр.

Отбелязвайки по-специално кадровата криза в Държавния департамент след масовото напускане на над хиляда дипломати, "Гардиън" посочва, че това не е рядкост при смяна на президентите, но необичайното е, че Тръмп още не им е назначил заместници. А процедурата за назначения на ключови постове в Държавния департамент отнема месеци, което ще принуди Тилърсън да работи дълго време със сериозни празноти в екипа си.

"Само след като изгаси вътрешните пожари, Тилърсън ще бъде в състояние да се фокусира върху останалите пожари, които Белият дом успя да подпали преди неговото влизане в Държавния департамент. Той ще има да се чуди дали тези пожари не са запалени умишлено от "идеологическите смутители" около Тръмп, като неговия "главен стратег" Стийв Банън и друг важен съветник - Стивън Милър, преди неговото утвърждаване и преди той да започне опити за по-умерен тон на администрацията към чужбина", пише вестникът.

Бившият тексаски петролен магнат, който няма нито ден правителствен опит, се изправя пред гигантски предизвикателства по света в близките месеци, но някои от най-големите и най-ранните му битки ще бъдат във Вашингтон, заключава "Гардиън".

Споделяне

Още от Свят