Ректор иска да мести Студентския град в село Лозен

Ректор иска да мести Студентския град в село Лозен

Има подходящ терен около Лозен за построяването на нов Студентски град със средства от оперативните програми или чрез публично-частно партньорство, заяви в сряда председателят на Съвета на ректорите на висшите училища проф. Ваньо Митев, който е и ректор на Медицинския университет в София, цитиран от БТА.

Той каза, че ще представи това свое предложение на заседанието на Съвета на ректорите в четвъртък. Митев уточни, че не е обсъждал предложението с управата на съвета. На заседанието ректорите ще обсъдят мерките за подобряване на обществения ред в Студентския град в София. Поканени са министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и председателят на парламентарната образователна комисия Огнян Стоичков.

 

Митев обясни, че главният архитект на София Петър Диков заедно с други специалисти трябва да обсъдят къде има и друг подходящ терен за построяването на нов Студентски град. “Този, който строи, трябва да плати цената на земята, която ще ползва, както и да се установи колко ще струват блоковете за студентските общежития и след колко години ще могат да останат изцяло за държавата или за общината“, коментира Митев.

 

Според него Столичната община може да намери и друг подходящ терен, който да е толкова голям, за да побере сегашните 51 блокове с общежитията от Студентския град.

 

“Трябва да се вземе политическо решение за построяването на нов Студентски град и да се определи откъде ще дойде финансирането, като най-добрият вариант са европейските програми. Ако няма такава възможност, може да се премине към публично-частно партньорство“, смята проф. Митев.

 

"Когато при мен, като ректор на Медицинския университет, идват за сключване на договори за обучение на чужди студенти, първото, за което питат е свързано със студентските общежития", посочи той. Според него това е изключително успешен бизнес и много предприемачи биха вложили парите си в такава инвестиция, която гарантира 100 процента, че няма да има загуби“. Митев прогнозира, че наемите в новите общежития ще са малко по високи от сегашните, но ще са приемливи в сравнение с цените на квартирите.

 

На заседанието на парламентарната образователна комисия преди две седмици депутатът от ДПС Лютви Местан постави въпроса дали е възможно да се "изгради на зелено нов студентски кампус", като се кандидатства за средствата за изграждането му по някоя от оперативните програми на ЕС, тъй като няма пари от бюджета. Тогава главният архитект на София Петър Диков заяви, че е илюзия, че може да се изгради нов Студентски град или кампус, тъй като той би струвал над 2 милиарда евро.

 

На заседанието на Съвета на ректорите в четвъртък ще бъде обсъдена и декларация с мерки за подобряване на обществения ред в Студентския град и в общежитията. В нея ще бъде включен и въпросът за вечерния час. Ректорът обясни, че под вечерен час трябва да се разбира, че ако в 22 часа се заключат студентските общежития, на този, който се върне

по-късно, трябва да му отвори портиерът на блока. “Служителят трябва да провери дали съответният студент живее в това общежитие, а "ако е във видимо неадекватно състояние, няма да бъде пуснат да влезе", посочи Ваньо Митев.

 

Според него купони и шум въобще не трябва да има в студентските общежития, защото те не са място за веселба.

 

“Много студенти се подготвят за упражнения и изпити, и "не може да има веселби за тяхна сметка", коментира той.

 

Митев каза, че подкрепя и подготвяните законодателни промени, обявени от председателя на парламентарната образователна комисия Огнян Стоичков, че не трябва да има заведения в блоковете на студентските общежития, както и на 30 метра от тях. “Медицинският университет в София никога не е имал такъв проблем“, коментира Митев.  

Споделяне

Още по темата

Още от България