Ректор иска да уволни преподавател заради сигнал до министерството на образованието

Професор от АМТИИ уронил престижа ѝ с публичното си несъгласие с почетна титла за Менда Стоянова

Присъждането на титлата доктор хонорис кауза на АМТИИ на Менда Стоянова породи конфликти в университета.

Ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив иска да уволни преподавател заради подаден срещу него сигнал до Министерството на образованието и науката. Причината е, че с него, както и с публичните си изказвания срещу присъждането на титлата доктор хонорис кауза на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова, той уронил престижа на висшето училище.

Друг преподавател, подписал сигнала до образователното министерство и критикувал присъждането на титлата на Стоянова, пък е принуден да дава обяснения за действията си.

За конфликта в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство съобщи пловдивският сайт podtepeto.com. Според документи, с които Mediapool разполага, на 19 март ректорът на университета проф. Милчо Василев е поискал предварително съгласие за уволнението на преподавателя проф. Юлиян Куюмджиев от синдикалната организация Съюз на българските музикални и танцови дейци. Това се налага, тъй като проф. Куюмджиев е член на организацията и се ползва със синдикална защита. Проф. Василев иска да го освободи за уронване на престижа заради сигнал за нередности в академията, изпратен до Министерството на образованието и науката.

Пред Mediapool ректорът потвърди за отправеното искане до синдикалната организация. Той добави, че само след съгласие от нейна страна може да пристъпи към уволнението на проф. Куюмджиев, но до там нямало да се стигне, тъй като съюзът нямало да разреши. На въпрос какви са мотивите, той отговори, че са много и е трудно да бъдат обяснени по телефона. На уточняващо питане дали несъгласието на Куюмджиев с присъждането на доктор хонорис кауза на Менда Стоянова има нещо общо, той отговори, че то е част от причините.

Според podtepeto.com ректорът искал да уволни и друг преподавател в академията - проф. Албена Димова - Воскресенска, която също се изказа срещу присъждането на почетната титла на Стоянова. Проф. Василев обаче отрече и обяви, че няма никакви намерения да я освобождава. От документите става ясно, че той е поискал обяснение от Димова защо е подписала сигнала до министерството.

В сигнала се твърди, че факултетният съвет на факултета по "Музикална педагогика" се състои от 22-ма членове при законово изискване да са 25. Освен това не отговарял на условието 70% от членовете му да са хабилитирани. Според двамата преподаватели това прави решенията му нелегитимни. Освен това лекции по "Артмениджмънт" на магистри водила счетоводителката на университета, а в специалността ПР на арторганизации и аниматор изкуство в туризма преподавал нейният син. Двамата не били хабилитирани, за да водят лекции на магистри. Според сигнала имало и опит да се даде незаконно ход на процедура за защита на дисертация от докторант в академията в опит да се прикрие случай на плагиатство.

Според ректора проверката на министерството не установила нарушения и това е основание да търси отговорност за уронване на престижа на училището от проф. Куюмджиев. Преподавателят също обясни, че констатацията на министерството е, че няма нарушения, но според него такива все пак има.

В защита на Куюмджиев и Димова е изпратено и писмо до министъра на образованието и до парламентарната образователна комисия от Международната федерация на музикантите.

Менда Стоянова стана доктор хонорис кауза на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство заради заслуги в "материална сфера", по думите на ректора. А заслугите са лобирането ѝ за отпускането на 1.1 млн. лева от бюджета за ремонт на едно от сградите на академията - т. нар. Жълто училище, което се намира в Стария град на Пловдив и е паметник на културата.

Заради осигуряването на средства за него Менда Стоянова се нареди до известни музиканти и дейци на културата и изкуството като композиторът Марин Големинов, пианистът Юри Буков, джаз музикантът Милчо Левиев, фолклористът Николай Кауфман, музикантът Теодосий Спасов, оперната прима Красимира Стоянова, които също са удостоени с титлата доктор хонорис кауза на университета

Изборът на Стоянова за доктор хонорис кауза е гласуван от Академичния съвет на университета по предложение на ректора. Част от преподавателите, сред които Албена Димова и Юлиян Куюмджиев са се обявили против, а по-късно изразиха мнението си и публично.

Споделяне

Още по темата

Още от България