Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ректор ще бъде сменен заради плагиатство

Ръководителят на Техническия университет във Варна станал професор с преписване, той отрича

8 коментара
Ректор ще бъде сменен заради плагиатство

Ректорът на Техническия университет във Варна Росен Василев официално е уличен в плагиатство на дисертационния си труд, с който е защитил придобиването на научната степен "доктор на науките", както и на част от монографиите и статиите, представени за да заеме длъжността "професор" във висшето училище. Решението, че Василев е представил като свои чужди трудове, е взето от новосъздадената Комисия по академична етика.

Заради нарушенията Василев ще загуби ректорското си място, трудовия си договор като професор и научната си степен "доктор на науките". Следващата седмица министърът на образованието Красимир Вълчев ще назначи служебен ректор, който да прекрати трудовия договор на Василев като професор. "Плагиатството е най-голямата форма на нарушение на академичната етика", коментира министърът.

Смяната на ректор от министъра се случва за първи път.

Законът обаче не забранява Василев да се върне в университета като доцент и дори да бъде избран отново за ректор, ако кандидатурата му бъде предложена на общото събрание.
От Техническия университет във Варна разпространиха позиция, в която отхвърлят решението на Комисията по академична етика с мотива, че арбитрите, на чието становище стъпва то, не отговорят на изискванията на закона. Същите мотиви Росен Василев е посочил и пред комисията в хода на нейната проверка. Той твърди още, че е бил съавтор на преписаните научни трудове.

В становището на университета се казва, че заповедите за санкциониране на ректора ще бъдат обжалвани. Това обаче не спира изпълнението им.

Случай с история

Министерството на образованието още миналата година установи, че Василев е плагиатствал в дисертацията си, с която защити научната степен "доктор на науките". Проверка на образователното министерство откри "брутално сходство" между сравняваните научни разработки. Преписани са 6 от 7-те глави в дисертацията на ректора. Сходството е между 90% и 100%.

Към онзи момент обаче образователното министерство нямаше законови механизми да се намеси, тъй като можеше да спре процедурата заради пропуски в нея, но не и заради плагиатство. В средата на тази година обаче законът беше променен и даде възможност на министъра на образованието да отстрани ректор, който е уличен в преписване от Комисията по академична етика. Самата комисия пък реално работи от 14 септември и това е първото ѝ решение. То е взето с гласовете на четирима от петимата членове. Един е бил против, но не се посочва кой как е гласувал.

Самата комисия пък реално работи от 14 септември и това е първото ѝ решение. То е взето с гласовете на четирима от петимата членове. Един е бил против, но не се посочва кой как е гласувал. По-късно на пресконференция от комисията уточниха, че това е проф. Радослав Радев, който работи във Варна, както и Василев.

Мотивът на проф. Радев да не се съгласи с решението за плагиатство е, че прокуратурата е отказала да образува производство по сигнал за такова нарушение, подаден срещу Василев преди влизането в сила на промените в Закона за развитие на академичния състав. Според друг член на етичната комисия - юристът проф. Дончо Хрусанов, това решение на прокуратурата е правилно, тъй като по Наказателния кодекс, за да се образува дело, трябва жалбата да е подадена от засегната страна т.е. от учените, от които Василев е преписвал, а случаят не е такъв. Проф. Хрусанов обаче уточни, че етичната комисия действа по друг закон и съображението, че тя трябва да приеме становището на прокуратурата, е несериозно.

Така комисията е решила, че при "написването и защитата на дисертационния си труд за присъждане на научната степен "доктор на науките" и в представените от него научни трудове за участие в конкурса за заемане на академичната длъжност "професор" (Василев) е представил като собствени трудове на свои колеги от Техническия университет - Варна и от чужди автори без съответното позоваване и цитиране". Това според комисията е плагиатство и нарушение на Закона за развитие на академичния състав.

Изводите

Проверката за плагиатство от страна на Василев е направена по сигнал от негови колеги. За целта дисертацията му за придобиване на степента "доктор на науките" и трудовете му за назначаване като професор са прегледани от по трима арбитри.

Хората, прегледали дисертацията, с която Василев става "доктор на науките" през 2017 г., установяват, че голяма част от дисертацията на ректора е преписана. Цитират се авторите, от които дословно са взети части от научния труд на Василев. Според един от арбитрите цялата дисертация е плагиатство, а според други все пак има някои части като увода, които са труд на Василев.

Освен това един от арбитрите твърди, че са преписани "не само текстове и фигури, но граматическите и правописните грешки са еднакви".

За конкурса за професор, който Василев печели през 2016 г., е представил три теоретични разработки и пет статии. Според арбитрите пет от общо осемте труда са преписани от колеги на ректора в университета и от чужди автори. Някои от трудовете са изплагиатствани дословно.

Един от членовете на комисията - проф. Николай Денков, даде за пример, че в статия на Василев от 2015 г. директно са прехвърлени таблици и данни от книга, публикувана през 2009 г. от чуждестранни автори от университета в Белфаст. Тези данни били представени като научни резултати на Василев. "Това е чист 100-процентов случай на плагиатство", коментира проф. Денков.

От доклада става ясно, че Росен Василев е оспорил изводите на арбитрите, посочил е, че те не са компетентни и не отговарят на изискванията да участват в проверката по казуса. Мотивът му е, че те фигурират само в публичния регистър на Националния център за информация и документация, но не и с наукометричните си данни, както се изисквало по закон. Според комисията това не означава, че те са избрани незаконно, тъй като регистърът, който съществува от години, в момента се актуализира и това, че в него не се открива информация за наукометричните му данни, не значи, че такива няма.

Във възраженията на уличения в плагиатство ректор също се изтъква и фактът, че прокуратурата не е открила нарушения на закона по подадения преди това сигнал за плагиатство срещу него. Освен това се казва, че авторите на част от преписаните текстове - докторанти в Техническия университет, твърдят, че те са създадени в съавторство с Василев и за това той ги представял за свои. "Може би той е организирал това в последната година", коментира председателят на етичната комисия проф. Венцислав Динчев, имайки предвид, че първите сигнали срещу Василев са от преди година.
Тези доводи обаче са отхвърлени от комисията.

Василев може да обжалва заповедите за назначаването на служебен ректор, за отнемане на професорското място и научната си степен. това обаче по закон не спира изпълнението им.

Така мандатът му като ректор би трябвало да приключи предсрочно. Росен Василев ръководи Техническия университет във Варна от 2015 г., а мандатът му изтичаше догодина.

Комисията

Комисията по академична етика работи от 14 септември. В състава ѝ влизат петима души, избрани от министъра на образованието. По закон те трябва да са представители на четирите научни области и задължително да има един юрист.

Председател на комисията е проф. Венцислав Динчев от Националния археологически институт с музей при БАН. Един от членовете е служебният министър на образованието проф. Николай Денков, който е професор по физикохимия, доктор на науките в СУ "Св. Климент Охридски". В състава влиза още Дончо Хрусанов - професор по административно право и административен процес в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Член на комисията е и проф. Радослав Радев - началник на Клиника по гръдна хирургия в университетската болница "Св. Марина" – Варна. Петият член е проф. Веска Георгиева от Техническия университет в София.

До момента в министерството са постъпили четири сигнала за нарушения, свързани с плагиатство и с нарушения на процедури за присъждане на научни степени и звания. Решение има само по казуса с ректора на Техническия университет във Варна. Все още се разглежда сигнал за плагиатство във Военния университет във Велико Търново. Комисията се занимава и с евентуални нарушения при обявяването на процедура по закона за академичния състав. Четвъртият постъпил в министерството сигнал - отново за процедурни нарушения, не се разглежда от комисията, тъй като става въпрос за решение, взето преди влизането в сила на последните изменения на закона.

Проф. Денков коментира, че проблемът с плагиатството в България е много голям и цитира данни от 2014 г., според които 20% от статиите, изпратени от страната до списание Science, са изплагиатствани. "България е поставена на първите места в една черна карта", коментира Денков и добави, че е нужно да се използват системи за засичане на преписани части от дисертациите преди те да бъдат защитени. Той допълни, че такава система вече се използва в Софийския университет, но проблемът е, че практиката показва, че такива случаи има на най-високо ниво. "Ако университетското ръководство се възползва от тези практики, как ще ги пресече", попита риторично Денков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Практик от София
  #8

  "...Ректор ще бъде сменен заради плагиатство..." За огромно съжаление, в хубавата ни татковина е много по-разпространено обратното явление. Плагиатори биват сменявани на предишната си работа заради ректорство или нещо още по-.

 2. encho
  #7

  Още един коментар. Има в тази държава хора които правят наука и са загрижени за нея. Големият парадокс е че науката и образованието са тези които лекуват народа от простотията ... но народа не му пука за тях. за тези хора които постигат нещо в науката в много трудна среда - с малко финансиране и остаряла инфрструктура. някога по време на възраждането българите се оказаха на висота за онова време и застанаха в подкрепа на образованието и науката. днес имам чувство че нашенеца вървят обратно към каменната ера. Вместо камък в ръка е яхнал ауди, вместо кожени дрехи облякъл костюм. Но като си отваря устата да каже нещо ... все едно че чуваш мисли на праисторически човек.

 3. encho
  #6

  Не ме учудва този случай. Той нашумя защото става въпрос за ректор. Има много случаи когато съм чувал че такива неща стават и или не се разбира или се прикриват. Аз се учудвам че този са го открили. Явно е "настъпил някой важен човек по опашката".

  Има обаче един много по-голям проблем на Българската наука. Той че тя просто загива. Като четеш тук изказванията, някой да мисли че има нужда от нея? Никой!!!!!!долууууууу науката, мрете акадмични старци и използвачи на държавните пари!!!!!!!

  Залеза

 4. edin.drug
  #5
  Отговор на коментар #2

  Не, Преслово, не е от автентичните - ваш си е! Мошеници има навсякъде, но вие сте инкубатор за такива.

 5. boriana
  #4

  Като прочетох че в комисията има един измислен професор по антична археология, наистина ми стана тъжно. Представям си как той дава мнение за исторически труд. Та те освен себе си друго не четата, публикациите на чирепчета и отдавна познати римски вили и пр. структури е занимание на нивото на нач. на 20 в.

 6. Jordan*
  #3

  90 % от научните работи в тази страна са чист препис от трудовете на известни учени! А професорски титли се връчват безразборно! Комунистическа работа!

 7. Преслав
  #2

  И този ли е от "автентичните", че рИвете? Предвид изтъкнатите доводи този наглец е не само за уволнение, а трябва изобщо да бъде изхвърлен от научната обшност независимо от партйната му окраска каквато и е тя.

 8. Професор Изфиресов
  #1

  Да им имам комисията на МОН. Само гледайте: https://bgregioni.com/2018/11/08/за-етиката-на-комисията-по-академична/ КОЙ ги нагласява тия комисии, арбитри....и това ако не е лов на вещици, ей на!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.