Ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева е подала оставка

Проф. Велизара Пенчева

Ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева е подала оставка, става ясно от нейно изявление, публикувано на сайта на висшето училище.

Тя казва, че решението ѝ е лично и доброволно - не е бягане от отговорност, а е свързано с оценката ѝ, че административните задължения на ректора заемат голяма част от творческото му време.

"Уверявам ви, че и в следващите години ще използвам по-ефективно това време отново в името на университета", казва проф. Пенчева.

Тя пое ректорския пост на 12 януари 2016 г.

В изявлението си проф. Пенчева посочва, че през тези две години е работила отговорно и всеотдайно, като времето не е било от лесните - демографска криза, свързана с намаляване на броя на кандидат-студентите, промени в нормативната уредба в системата за висше образование, което е наложило търсенето на нови нестандартни пътища и решения. Предизвикателствата са изисквали преустройство в работата на университета, което ще продължи и през идните години.

"Въпреки това резултатите са факт - през тази академична година приетите студенти са с 300 повече, за първи път от няколко години субсидията на университета е увеличена, разкрит е филиал във Видин, постигнати са високи акредитационни оценки, увеличени са заплатите на преподавателите с 10 на сто и др.", посочва Пенчева.

Във връзка с предсрочното прекратяване на мандата ѝ предстои да бъде свикано общо събрание на Русенския университет на 20 февруари.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?