Ректорът на СУ видя скрита партийна намеса в студентския протест

Профц Иван Илчев. Сн. БГНЕС

В окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" имаше намеса, негласна и задкулисна, коментира на пресконференция във вторник ректорът на висшето учебно заведение Иван Илчев.

"Аз предупреждавах студентите от началото, че безскрупулни политици ще се опитат да ги яхнат, имаше такива неща, макар и не съвсем открито. Имаше такова нещо, но то е неизбежно, който и да направи протест в България, ще има политическа сила, която ще се опита да го използва", добави ректорът.

Той обаче отказа да отговори коя политически сила се е намесила с аргумента, че изказването на подобни констатации не съответства на поста му. На пресконференцията присъстваха и студенти - противници на окупацията, които внесоха подписка на 700 души против тази форма на протест.

Наред с това Илчев отказа да определи ограничаването на достъпа до университета като "окупация".

"Нелепо е да говорим, че някой окупира собствената си сграда, говорим за акция на студентите. От началото на акцията сме се срещали всеки ден, а някои дни и по няколко пъти. Никога не сме имали проблеми с комуникацията със студентите, невинаги сме се съгласявали един с друг", каза той.

От понеделник блокиран остана само достъпът до аулата на Ректората. Преди това студентите бяха забранили влизането в цялата централна сграда на университета като част от протестната им акция срещу липсата на морал в политиката и в подкрепа на искането за оставка на правителството.

Илчев заяви, че празникът на университета все пак ще се проведе на 25 ноември в аулата, както е по традиция.

По думите му, ръководството продължава да води ежедневни преговори с Ранобудните студенти, призовавайки ги "да търсят друг ефективен начин на протест".

Георги Сенгалевич от Студентския съвет, който не подкрепя окупация, попита Илчев дали е имало натиск към ръководството от страна на съсобственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев. Другият въпрос бе на какво основание "Капитал" се разпространява в Ректората и кога да се очакват резултати кои длъжностни лица са допуснали окупацията.

Ректорът отговори единствено, че Прокопиев не е член на настоятелството, защото мандатът му е изтекъл през септември миналата година. Илчев уточни, че оттогава няма избрани нови членове на настоятелството. Това било нарушение на закона, но в момента той се радвал, че това е така.

Ректорското ръководство е изготвило план за наваксване на изпуснатите занятия. Те ще се провеждат в съботни дни и в част от обявените от кабинета почивни дни покрай Коледа и Нова година.

Без да уточнява дали това има връзка с окупацията, Илчев обяви подготовката за ремонт на 272-а аудитория на Ректората, от която стартира протестът на Ранобудните. Оказа се обаче, че пари за това се заделят още от миналата учебна година, когато на абсолвентския бал на юристите е била събрана "доста крупна сума". Основното финансиране е от спечелен проект на фондацията "Америка за България", а университетът ще доплати малка част от сумата, добави ректорът и каза, че залата ще стане "една от най-модерните" в СУ. Ремонтът се очаква да започне през пролетта.

Споделяне

Още от България