Ректорът на СУ видя злонамерени и користни нападки към висшето образование

Танев: Ако беше руски или английски университет, щеше да е с много по-висок рейтинг

Ректорът на СУ видя злонамерени и користни нападки към висшето образование

В последните години висшето образование в България е мишена на необосновани, злонамерени и често продиктувани от користни цели нападки. Това заяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев в словото си при откриването на академичната година в аулата на Софийския университет.

“Убеждават ви, че от високото образование няма смисъл, че от четенето няма смисъл, че героите на нашето време са участниците в т.нар. риалити шоута, актьорите на светските клюки, че важното е да има повече стадиони, а не библиотеки", обърна се Илчев към първокурсниците, цитиран от БТА. Той обаче даде пример, че преди година по инициатива на студентите от СУ работното време на университетската библиотека е било удължено до 23 часа и в късните вечерни часове е имала повече от 12 000 читатели.

Илчев каза, че в СУ се обучават около 10 процента от българските студенти, но университетът осъществява близо 30 на сто от студентската мобилност по програмата "Еразъм".
“Възползвайте се от нея, за да подобрите езиковите си умения, да се запознаете с начина на преподаване в чуждите университети и да се докоснете до друга култура", препоръча на първокурсниците ректорът.

Той им каза също, че му се иска, когато завършват бакалавърската си степен, България да не е на последно място сред европейските държави по дела от средства в националния бюджет, отделян за висшето образование. "Иска ми се тогава да си разменят местата средствата, отделяни за полицията и за образованието, защото за всички е ясно, че в нашия нестабилен, изложен на много опасности свят, гаранция за сигурността на държава, като нашата, са преди всичко - нейните млади и високообразовани граждани", заяви Илчев.

Илчев определи като "лъч светлина" предложените в Народното събрание поправки в Закона за висшето образование, които предвиждат приоритетно финансиране за качествените университети и специалности.
Просветният министър Тодор Танев, който също присъства на откриването на академичната година увери, че догодина ще има повече пари за образование, “защото без науката и висшето образование нямаме визитна картичка“.

"До голяма степен съм дошъл за това на този пост, защото съм страдал 32 години, като моите колеги, от тоталното неразбиране в последните години от това какво означава университет", коментира Танев.

Попитан как СУ може да попадне на по-предно място в международните класации на университетите, Танев каза, че световните класации се правят според броя на публикациите и според тяхното разпространение. "Българският език е един малък език, ако този университет със същия си интелектуален потенциал беше руски или английски, гарантирам, че щеше да бъде с много по-висок рейтинг", каза той.

Наскоро стана ясно, че Софийският университет, който е единственото българско висше училище в класацията на 863-те най-престижни университети в света, е изпаднал надолу спрямо миналата година и се класира в групата 700+ място.

В словото си на откриването на академичната година в аулата на СУ министър Танев каза, че подценяването на образованието, науката и висшето образование в България е траен процес. "Това е един процес, който води до преизподнята, защото все пак въздушното пространство на България може да бъде защитавано и от наши партньори в НАТО, но нашите деца отглеждаме само ние и тук няма някой, който може да ни помогне", заяви образователният министър. Той нарече висшето образование най-стратегическата област, "защото то е таванът, то е короната, коминът, който създава тяга нагоре и осмисля накрая всичко, но то е най-ударено".

Споделяне

Още по темата

Още от България