Ректорът на ЮЗУ сам си дал 142 хил. лв. бонуси

Борислав Юруков, Снимка: БГНЕС

Ректорът на Югозападния университет "Неофит Рилски" Борислав Юруков е уличен в конфликт на интереси, защото е дал бонуси сам на себе си, съобщиха от антикорупционната комисия КПКОНПИ. Става дума за общо 142 300 лв., които ръководителят на ВУЗ-а е взел по силата на заповеди, подписани от самия него. С решението на КПКОНПИ Юруков е глобен с 10 хил. лв. и му се отнемат взетите като бонуси пари. То не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Историята с бонусите бе разказана преди няколко месеца от в. "Сега". Данните за допълнителните средства излязоха след проверка на образователното министерство.

Според КПКОНПИ от декември 2017 г. до декември 2020 г. Юруков е подписал общо 21 заповеди, с които е определял допълнителни възнаграждения на преподаватели и административен персонал в ЮЗУ. Той е дал допълнителни пари и на себе си. Според комисията ректорът е следвало да се отведе от взимането на решение, което засяга лично него.

Пред комисията Юруков е заявил, че не е взимал решенията еднолично.

"В по-голямата си част заповедите на ректора са издадени въз основа на решения на Ректорския съвет, който има само помощни и консултативни функции и няма правомощия да взема такива решения. Единственият оторизиран да взема решения и да издава заповеди е именно ректорът. Индивидуализирането на допълнителните възнаграждения е извършено в утвърдените от проф. Юруков списъци, в които фигурира и неговото име", пишат от КПКОНПИ.

От комисията добавят, че по сходен казус Върховният административен съд вече се е произнасял, че има конфликт на интереси.

ЮЗУ е любимо място за академични постижения на властимащите. Миналата година като докторант там бе зачислен бившият вътрешен министър Младен Маринов. Главният прокурор Иван Гешев също е докторант там. Пак в ЮЗУ "Право" е завършил бившият депутат Делян Пеевски.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?