Ректорът на закъсалата Национална художествена академия подаде оставка

Проф. Николай Драчев. Сн. НХА, архив

Ректорът на Националната художествена академия (НХА) проф. Николай Драчев е подал оставка. Оттеглянето му идва ден, след като преподаватели и работещи в университета излязоха на протест заради забавени възнаграждения. Те и синдикатите обвиниха Драчев в нерегламентирано пренасочване на средства за заплати и стипендии към покриване на капиталови разходи, както и в това, че не управлява добре парите на академията и това я довело до финансов колапс.

За оставката на Драчев съобщиха от пресцентъра на университета. Ректор временно ще бъде един от заместниците му доц. Бойка Доневска. Тя ще ръководи университета до избора на нов ректор, какъвто е насрочен за 15 януари 2020 г. Заседанието на Общото събрание беше планирано преди преждевременното оттегляне на Драчев, тъй като мандатът му изтича. Оставката на ректора би трябвало да се приеме от Общото събрание, което има право да избира и освобождава ръководството на университета.

Формирана е и комисия от представители на НХА, която да води преговори с Министерството на образованието и науката за решаването на финансовите проблеми на университета, казаха още от НХА.

В петък във висшето училище имаше Академичен съвет, на който трябваше да се изясни защо в бюджета на висшето училище има недостиг и не се плащат заплати. Според участници в заседанието обаче голяма светлина върху причините за финансовия колапс на академията не била хвърлена.

Въпреки че проблемите на НХА явно са от месеци, за тях се разбра сега и то заради недоволството на работещите във висшето училище. От официалните финансови отчети, публикувани на сайта на академията, излиза, че наличните средства са на минус от около 600 000 лева.

Преподаватели обаче говорят за дупка от 800 000 лева. Според документите е планирано годишните разходи на академията да са 7.4 млн. лева. От тях около 5 млн. лева се покриват от държавния бюджет и са издръжка за обучението на студентите.

Според синдикатите основната причина за недостига на средства е проектът за изграждане на нов корпус на академията в София. Договорите само за строителство за тези проекти са за общо 8.55 млн. лева. Финансирането само частично идва от еврофондовете - около 3 млн. лева.

Образователният министър Красимир Вълчев още в четвъртък заяви, че ведомството му няма как да помогне на академията, тъй като управлението на висшите училища е автономно, а ректорът отговаря за разпределянето на бюджета. Стана ясно също, че одит на министерството показал финансови нарушения във висшето училище. Най-сериозните били пренасочване на 190 000 лева целеви средства за стипендии към покриване на капиталови разходи - вероятно за строежа на новия корпус на университета.

Вълчев каза още, че пред него проф. Драчев обяснил проблемите с това, че счетоводителката го е подвела. Според синдикатите за финансите на университета нерегламентирано отговаря човек със средно образование, избран без конкурс.

Споделяне

Още по темата

Още от България