Ректори искат още оставки в научния фонд и мерки срещу никнещите като гъби професори

Ректори на водещи университети с председателя на БАН Стефан Воденичаров, който стана министър на образованието, сн. БГНЕС

Има предложения от няколко ректори на университети да бъде поискана оставката на целия Изпълнителен съвет на фонд “Научни изследвания“, за да може работата му да започне на чисто. На свое заседание Съветът на ректорите ще обсъди с какви предложения да излезе на предстоящата в петък среща с новия министър на образованието Стефан Воденичаров. Това съобщи ректорът на Медицинския университет в София и председател на съвета на ректорите проф. Ваньо Митев.

“Трябва да има точен регламент за фонд "Научни изследвания", както и да се заложат такива критерии в неговата дейност, че всякакъв субективизъм да бъде премахнат“, коментира той пред БТА.

“Обновяването на фонд "Научни изследвания" трябва да стане максимално бързо, като първата стъпка е да се знае кой ще е новият управител, новият председател и новият Изпълнителен съвет на фонда“, каза Митев.

По повод на идеята на финансовия министър Симеон Дянков фонд "Научни изследвания" да се закрие и дейността му да бъде прехвърлена към дирекция на образователното министерство, Митев коментира, че е по важно по какъв регламент ще се работи, а не дали тази структура ще се нарича фонд или дирекция.

На заседанието на Съвета на ректорите в четвъртък ще бъде обсъдено също какво може да се направи във висшето образование през оставащите четири-пет месеца до парламентарните избори и ще бъде прието общо становище.

Пред министъра ректорите ще поставят въпроса за приемане на единни държавни изисквания във връзка със Закона за развитието на академичния състав. “Този закон беше подложен на

критика, защото професорите никнат като гъби“ коментира Митев.

Законът за развитието на академичния състав бе предложен от вече бившия министър Сергей Игнатов като основен момент в него е това, че вече всеки университет сам произвежда доктори, професори и доценти. Липсата на единни критерии за академичното израстване обаче доведоха до тоталната девалвация на степените и званията като само през първата година от действието на закона бяха “произведени“ нови 200 професори и 136 доценти.

Сред предложенията на ректорите ще е и искане за разширяване на автономията на висшите училища.

Ректорите имат предложения и по повод бъдещата оперативна програма "Наука и образование“. Митев коментира, че за нейното осъществяване трябва много бързо да се направи работещ екип. По думите му в този екип трябва да се включат ректори, учени от БАН, представители на образователното министерство.

В становището на ректорите ще има и искане за подновяване на договорите с различни страни за признаване на дипломите за висше образование. “За една година посетих Виетнам, Кувейт, Йордания и навсякъде съществува един проблем - не са подновени договорите ни с тях за признаване на дипломите“, каза проф. Митев. По думите му този проблем трябва да се реши максимално бързо, защото чрез него се "отрязва" възможността студенти от тези държави да учат в България.

"Много важно за ректорите е да им се даде възможността да приемат целогодишно чуждестранни студенти, или да може да приемаме "двуразово" чужди студенти - през есента и през пролетта", заяви още Митев. "Ако дойде чужд студент, да не се изпуска, а да му се предложи индивидуален план на обучение", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?