Ректори се размечтаха за нов студентски град без чалга и алкохол

Инвеститори се “натискали“ да строят нов кампус

В мечти за изграждането на нов студентски град с библиотеки вместо с дискотеки и самостоятелна оперативна програма за образованието премина заседанието на Съвета на ректорите в четвъртък.

Председателят на Съвета и ректор на Медицинския университет представи лансираната преди ден от него идея да се изгради нов студентски град край село Лозен. Той призова държавата да даде терен и задание за построяването на общежитията и на инфраструктурата към тях. Митев заяви, че "ако се построи нов Студентски град в софийското село Лозен, пътуването до него ще е 20 минути с автобус от Окръжна болница". Той призова министърът на образованието Сергей Игнатов, кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на столицата Петър Диков експертно да преценят има ли подходящ терен за изграждането на нов студентски град, за да се направи тази инвестиция.

 

“Необходими са сериозни икономически разчети колко ще струва новият студентски кампус, тъй като много чужди и български предприемачи, желаят, натискат се и предлагат да вложат пари, за да се построят студентските общежития", заяви Митев. Според него построяването на нов Студентски град не е утопия, а е радикално решение, което може да се осъществи. Той допълни, че в новия кампус ще има общежития, студентски столове, игрища и библиотеки.

 

Ректорът на Музикалната академия в Пловдив проф. Милчо Василев предложи "със закон да се забрани чалга-музиката в дискотеките в Студентския град, тъй като “поп-фолкът предполага гъделичкане на низките страсти, от които идват и алкохолните проблеми". Това изявление бе посрещнато с бурни аплодисменти от останалите ректори на висшите училища.

 

Главният архитект на София Петър Диков заяви пред журналисти, че не може да има нов студентски град, а само да се построят нови общежития на ново място с публично-частно партньорство. Той допълни, че няма как да се изместят университетите от сегашните им места, за да се оформи нов студентски град някъде другаде.

 

Диков припомни, че пет от най-големите поп-фолк заведения в София са настанени в "Зимния дворец". По думите му университетите са отдали помещения в общежитията за кръчми и за дискотеки, а всъщност първоначалното им предназначение е било за обучение и за хранене. Заедно с това в територията на комплекса има и реституирана земя между общежитията.

 

Ректорите поискаха още през следващия оперативен период да има самостоятелна оперативна програма "Образование, наука и технологии за интелигентен растеж".

Според Митев Министерството на образованието, младежта и науката трябва да влезе в списъка с министерствата, които ще управляват в следващия оперативен период средствата от европейските програми.

 

“Ако има отделна оперативна програма за образование и наука, няма да се ощетят колегите от другите сфери“, заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.  

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?