Ректорите са против степента “професионален бакалавър”

Идеята колежите да дават образователна степен “професионален бакалавър” предизвика недоволство сред ректорите на висшите училища у нас, стана ясно във вторник по време на среща на просветния министър Даниел Вълчев със Съвета на ректорите.

Негативната реакция на академичната общност дойде седмица преди промяната в статута на колежите да влезе в пленарна зала.

Предложението за промяна в статута на колежите, която се подкрепя и от Министерството на образованието и науката (МОН), бе направено от депутатите Лютви Местан (ДПС) и Пламен Славов от левицата. Според вносителите трябва да отпадне образователната степен “специалист по”, която не се признава в Европа.

Идеята е колежаните вече да излизат с диплома за “професионален бакалавър”. Обучението по новата степен ще е по-кратко -  три години, а след това студентите ще могат да следват за магистър, но единствено по същата специалност. За сравнение - обикновените бакалаври учат с година повече и нямат ограничение при избора на магистратура.

Притеснен съм, че с една деформация в системата се пробва да се оправи друга, коментира проф. Марко Тодоров, ректор на Русенския университет. Той не подкрепя въвеждането на новата бакалавърска степен, тъй като промяната не е съобразена с нуждите на пазара, а само за да се реши проблем, който държавата сама е създала.

До няколко години България ще бъде единствената страна, която следването за бакалавър ще бъде четири години, прогнозира той, като подчерта, че тенденциите в ЕС са тъкмо обратните.

Ректорът на Техническия университет проф. Камен Веселинов също е скептично настроен. Той определи идеята за два вида бакалаври като “малко странна”, още повече, че според него на практика никой няма да прави разлика между тях.

Някои от ректорите се обявиха против правото професионалните бакалаври да продължават образованието си. Според тях това трябва да е възможно, единствено ако кандидатстват наново.

Академичната общност е на мнение, че у нас липсва развито професионално обучение между средното и висшето образование, което да дава на бизнеса подготвени специалисти.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?