Религиозни лидери отправиха обща молитва срещу тероризма в Истанбул

В хотел "Хилтън" в Истанбул се състоя симпозиум на представители на различните религиозни общности в Турция на тема "Общите морални ценности и терорът". Проявата е организирана от Федерацията на турските журналисти и писатели и организацията "Платформа за диалог между културите".

В първата част на симпозиума участваха главният мюфтия на Истанбул проф. д-р Мустафа Чагръджъ, Вселенският патриарх Вартоломей Първи, армейският патриарх Мутасян, главният равин на евреите Ицхак Халева, духовният водач на католиците.

Най-интересната част на симпозиума бе общата молитва, която всеки от духовните водачи произнесе на един от езиците на съответната религиозна общност. В нея те призоваха към обединение на усилията срещу тероризма за мир, братство, хармония и сътрудничество в името на Всевишния.

Джемал Ушак, главен секретар на "Платформа за междукултурен диалог", организатор на проявата, коментира специално за БТА значението ѝ. Той каза следното: "Това, че симпозиумът се организира в Истанбул, не е случайно. Градът, който свързва Изтока и Запада, е и мозайка от различни религии и култури. Терористичните атентати през ноември миналата година отнеха живота на много хора от различни религии, което е доказателство, че терорът не признава вяра и националност. Ето защо оттук, от Истанбул, където в джамии, църкви, катедрали хората изповядват свободно своята вяра, най-добре и най-отчетливо може да се видят и оценят общите морални стойности, които ни обединяват и от които най-главната е отрицанието на терора".

При миналогодишните атентати в Истанбул загина и български гражданин.

В изказванията участниците подчертаха, че нито една религия не оправдава терора под каквато и да било форма, но че светът е изправен лице срещу лице с тази опасност. Това още повече налага хората от различните религии да се обединят. Само така може да се противодейства на опасността от тероризма.

Споделяне

Още от Балкани