Религиозни лидери отправиха обща молитва срещу тероризма в Истанбул

В хотел "Хилтън" в Истанбул се състоя симпозиум на представители на различните религиозни общности в Турция на тема "Общите морални ценности и терорът". Проявата е организирана от Федерацията на турските журналисти и писатели и организацията "Платформа за диалог между културите".

В първата част на симпозиума участваха главният мюфтия на Истанбул проф. д-р Мустафа Чагръджъ, Вселенският патриарх Вартоломей Първи, армейският патриарх Мутасян, главният равин на евреите Ицхак Халева, духовният водач на католиците.

Най-интересната част на симпозиума бе общата молитва, която всеки от духовните водачи произнесе на един от езиците на съответната религиозна общност. В нея те призоваха към обединение на усилията срещу тероризма за мир, братство, хармония и сътрудничество в името на Всевишния.

Джемал Ушак, главен секретар на "Платформа за междукултурен диалог", организатор на проявата, коментира специално за БТА значението ѝ. Той каза следното: "Това, че симпозиумът се организира в Истанбул, не е случайно. Градът, който свързва Изтока и Запада, е и мозайка от различни религии и култури. Терористичните атентати през ноември миналата година отнеха живота на много хора от различни религии, което е доказателство, че терорът не признава вяра и националност. Ето защо оттук, от Истанбул, където в джамии, църкви, катедрали хората изповядват свободно своята вяра, най-добре и най-отчетливо може да се видят и оценят общите морални стойности, които ни обединяват и от които най-главната е отрицанието на терора".

При миналогодишните атентати в Истанбул загина и български гражданин.

В изказванията участниците подчертаха, че нито една религия не оправдава терора под каквато и да било форма, но че светът е изправен лице срещу лице с тази опасност. Това още повече налага хората от различните религии да се обединят. Само така може да се противодейства на опасността от тероризма.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?